Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 16 jun 2024

Retrodetaljerna som ger liv och själ

Även om du gillar ljust och fräscht och modernt: våga krydda din inredning med väl utvalda, gärna färgstarka retro- och vintagedetaljer. Maud Rosen Findley hos Istapp ger tips och inspiration för hur du kan göra – samt några nya perspektiv.

Du behöver inte vara djupt förälskad i stilen hos en eller flera svunna epoker för att ha glädje av retro- och vintagedetaljer i ditt hem. Tvärtom:

– Det är när du blandar gammalt och nytt och olika stilar i inredningen som den blir riktigt intressant och personlig. Har du ett i huvudsak ljust, skandinaviskt hem med nutida inredning? Prova att blanda in några retro- och vintagedetaljer, gärna färgstarka, så ska du se att det händer något! De kan både bryta och komplettera, och framför allt tillföra liv och själ, säger Maud.

Spela med ljus och färg

Hon tipsar om ett par inredningsdetaljer som fungerar särskilt väl för att ge lite extra krydda till ditt hem: textilier, glasföremål och lampor.

– Häng upp ett tyg med ett härligt mönster: Du kan arrangera ett mindre stycke som en tavla, men även klä in en hel vägg – ett praktiskt alternativ till att måla en fondvägg, då du kan byta och förändra när du vill. Eller lägg ett tyg på ett bord eller över en soffa. Har du tid och lust kan du förstås även sy duk eller kuddfordral av det.

Som fotograf och bildkonstnär är Maud Rosen Findley särskilt uppmärksam på ljus, och därför har hon också ett extra gott öga till glasföremål i inredningen.

– Med glassaker kan du både få in spännande färg och ljus i ett rum. Hitta en prydnadssak i glas – en vas, skål figurin – och placera någonstans där ljuset kan spela i den. Eller sätt en handfull saker tillsammans och se vad som händer. Med lampor kan du experimentera med både lampans design och det ljus den sprider: Prova en lampa med färgstark fot eller hur lampor med rörliga armar kan skapa olika ljus i ett rum.

Fokus på IKEA-retro

Du behöver varken vara auktions- och loppisexpert eller förbruka alla dina besparingar för att hitta retro- och vintagedetaljerna som är för dig. Idag finns gott om små affärer och e-handlare som presenterar personligt handplockade äldre saker. En av dem är Maud Rosen Findley som driver Istapp Vintage, och som inriktar sig särskilt på retro från IKEA. Varför det?

– En del kanske inte tänker på IKEA som vintage, att det inte är ”fint” nog, men det håller jag inte alls med om! Jag fascineras av deras produkter, som alltid haft en snygg design och ett eget språk och som präglat svenska hem under så lång tid.

Till slut: Maud visar upp sina utvalda retroprylar på ett unikt sätt, genom att fotografera dem i olika natur- och industrimiljöer. Titta på bilderna och låt dig inspireras!

Text: Tobias Christoffersson

Foto: Maud Rosen Findley

Annons