Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Resmål 2 jun 2024

Resesexperten: Därför reser vi med buss sedan hundra år

Att göra en bussresa är så mycket mer än att färdas från a till b. Resan blir en del av helhetsupplevelsen där man kan koppla av, bli omhändertagen och njuta av utsikten. Det menar Mikael Nilsson som är tredje generationen i Tjörnarpsbuss som i år firar hundra år.

För hundra år sedan såg Tjörnarpsbuss att det fanns behov av större transporter för grupper.  Med en T-ford-lastbil kunde företaget göra utfärder för mindre grupper på helgerna, genom att placera bänkar på flaket. Det har förstås hänt en del sedan dess och dagens turistbussar erbjuder en helt annan komfort.

– Dagens miljömedvetenhet har gjort bussresor populära. Det ska vara bekvämt, både för kroppen och för sinnet. Allt ska vara serverat och du ska slippa fundera på saker som var du ska parkera och om det finns biljetter att få tag på. Sänk axlarna och luta dig tillbaka, det är dagens bussresor, säger Mikael Nilsson.

Men det finns också en annan fördel med att resa med buss, menar Mikael:

– Mötet med andra. Man behöver aldrig känna sig ensam på en bussresa utan har tryggheten av att där är fler som vill ha trevligt runt omkring, samtidigt som man alltid kan vara för sig själv om man vill det. Det är lätt att knyta nya kontakter. Att träffa andra är helt enkelt en del av upplevelsen.

Mat, dryck och shoppingresor

Bussresor på temat mat och dryck är mycket populära. Vingårdar i Frankrike eller Tyskland, destillerier i Skottland kombinerat med naturupplevelser har lockat under många år. Fördelen med att de är arrangerade är att man får guidning, och att alla ställen är förbokade. Det är inte alltid man kommer till på egen hand annars, berättar Mikael.

– Andra populära resor är shoppingresor till julmarknader både i Sverige och Tyskland eller andra större shoppingresmål som Ullared. Konsertresor och andra evenemang är också populära, och biljetterna ingår. Vi är också noga med att boka centrala hotell. Trenden i år är annars bussresor inom Norden och Sverige på grund av vår svaga krona, säger Mikael.

Nordkap, Jokkmokk och Lofoten

En resa som Tjörnarpsbuss gör är den till Nordkap. I år är det 45:e året som kompassen är inställd på detta nordliga och storslagna resmål.

– Vi gör reser som våra resenärer vill ha och går gärna vår egna väg. Norge är ett sådant resmål dit många gärna återkommer. Även Jokkmokk, Nordkap och Lofoten är hänförande resmål. I södra Sverige har vi nära till kontinenten, många har därför missat Sveriges norra delar. Våra bussresor startar i Skåne, men vi hämtar upp passagerare längs med vägen.

Födelsedagskalas i Höör

Ja, i år är det hundra år sedan Tjörnarpsbussar rullade ut i världen för första gången. Därför blir det nostalgitripp och födelsedagskalas på Minnenas Museum i Höör, den 4 maj. Sjöbo ungdomsorkester är på scen och festligheterna avrundas med Hasse ”Kvinnaböske” Andersson.

– I lokalen har vi byggt upp en monter och du har möjlighet att prata med oss om såväl nya som gamla resor, avslutar Mikael Nilsson.

Text: Eva Rydinger

Annons