Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 22 jun 2024

Rent och smart för mys och kris

En pelletskamin eller en vedspis kan vara det perfekta komplementet till husets värme- och energisystem - en trygghet när strömmen går och elpriserna skjuter i höjden. Mikael Kärnestedt på PBS Svensk Värmekälla berättar om en ny generation kaminer och spisar som inte bara eldar extremt rent och effektivt, utan även kan kopplas upp med smart styrning.

Rent och smart för mys och kris. Så kan man mycket kortfattat summera några av de största fördelarna med en pelletskamin eller en vedspis, som huvudsaklig värmekälla eller som komplement till ett befintligt system. För Villanytts läsare berättar Mikael närmare om några olika lösningar.

– Både elspisen och pelletskaminen är oslagbara som en trygg resurs i kristider: Såväl vid strömavbrott som vid nya framtida perioder av skenande elpriser. Även om du har ett annat system som huvudsaklig värmekälla, till exempel värmepump och/eller direktverkande el, så kan du stödelda i spis och kamin när det är extra kallt ute eller när du vill minska dina elkostnader.

Smart styrning

Kanske tänker du på en pelletskamin som en lite gammaldags, primitiv värmekälla? Då är det dags att tänka om:

– Dagens toppmoderna pelletskaminer har smart styrning på samma sätt som värmepumpar. Du kan tända i kaminen via en app i mobilen när du åker från jobbet, så är det varmt och skönt när du kommer hem, till exempel. Du kan även ställa in kaminen till att hålla en viss rumstemperatur så anpassar den automatiskt eldningen därefter. Det går även att köra kaminen via en konverter och ett bilbatteri om elen skulle gå.

Gemensamt för nya pelletskaminer och vedspisar är att de eldar rent och släpper ut extremt lite partiklar. De eldar också mycket effektivt, oftast med en verkningsgrad på 80-90 procent. Då förbränning av biobränsle räknas som förnybar energi är de också miljövänliga alternativ.

Vedspis med glashäll

Nya vedspisar tillverkas både på klassiskt sätt i gjutjärn och i nyare lösningar med plåt, var och en med sina fördelar.

– Fördelen med en plåtvedspis är att den blir varm snabbare, medan en gjutjärnsspis håller värmen längre. Till skillnad från en pelletskamin så får du inte bara värme till ditt hus med en vedspis, utan du kan även laga mat på den. Och det är bra inte bara när strömmen har gått: Mycket matlagning går faktiskt snabbare än på en vanlig spis. Och för dig som vill ha lite av båda världar finns idag även vedspisar med glashäll, säger Mikael Kärnestedt.

PBS Svensk Värmekälla i Kinna är experter på bland annat pelletskaminer, pelletsbrännare, vedkaminer och vedspisar.

Text: Tobias Christoffersson

Annons