Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Arkitektur | Byggnation 5 apr 2024

Renoveringsresan: Byggde ståtlig villa av lilla skärgårdsstugan

Vad gör man när tomtläget är perfekt men det gamla lilla huset inte uppfyller drömmen? Många funderar över rimligheten i att renovera upp en enklare byggnad till en riktig drömvilla. Arkitekt- och projektbyrån Bostein & John tipsade oss om ”Villa Sörgårdsvägen”, vars omvandling de ansvarade för. Ett fint exempel på hur arkitekter har sett och använt potentialen.

I skärgårdsidyllen på Öckerö slingrar en grusgata fram till Ingvar och Sarah Ivarssons nyrenoverade hus. Det är idag en pampig villa med naturfärgad sibirisk lärk, grå bandtäckt plåt och gråa fönster. När man kör in på tomten så välkomnas man av en vacker rondell. Men under många år var det här bara ett litet oansenligt hus, dolt bakom sly och träd. Ingvar som är fiskare och bosatt sedan 1987 på Öckerö, hade promenerat förbi många gånger och fattat tycke för läget.

-Tomten är stor, ligger lite upphöjt och väldigt fritt. Den ligger gött, säger Ingvar och ler.

Första gången som Ingvar visade platsen för sin fru, Sarah, så hade hon aldrig sett huset.

-Men även jag blev helt såld direkt och såg potentialen. Jag trivdes visserligen bra i vårt förra hus men kände att det skulle vara roligt att göra något tillsammans, berättar Sarah.

Senare fick de veta att drömtomten skulle säljas, och efter en tuff budgivning blev fastigheten deras. Renoveringsresan startade då i maj 2021. Sarah fortsätter:

-Då tog vi direkt kontakt med John på Projekt- och Arkitektbyrån Bostein & John. John hade hjälpt oss vid en tidigare renovering, och vi har stort förtroende för honom.

 Ny planlösning och fasad

Det blev en omfattande renovering. Bland annat ritade Bostein & John en helt ny planlösning och en ny fasad, med utbyggnader och nya frontespiser. Sarah:

-Vi kom med en pappersskiss till byrån. Där hjälpte arkitekten Bo oss att göra det till verklighet. Han var så lyhörd för våra önskemål, som drömmen om en väldigt öppen planlösning och fri sikt genom hemmet i nästan alla riktningar. Bo fick oss att välja en bättre plats för köket, än vi tänkt från början.

Trappan från det gamla huset har bevarats. Taket går nu upp till nocken, vilket blev möjligt efter att vinden revs ut. Den förr så täta växtligheten röjdes och fälldes av Ingvar och Sarah.

Underhållsfri panel

Till fasaden valde de naturfärgad sibirisk lärkpanel, som är underhållsfri och grånar vackert med tiden. Sarah:

– I början föreställde jag mig ett vitt skärgårdshus. Men att behöva måla regelbundet eller välja vit komposit kändes inte bra.

– John, på Bostein & John, på hjälpte oss få tag i lärken. Vi är jättenöjda över valet, avslutar Ingvar.

Annons