Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur | Livsstil 6 feb 2020

Reflektioner i vattenytan skapar fantastiska fotografier

En grupp herrar promenerar förbi en byggnad i Göteborg. Det regnar och de håller paraplyer i händerna, och deras promenad speglar sig i vattenpölen alldeles bredvid. Och just då, i det ögonblicket tas bilden. Det blir magiskt utan filter, med gatstenarna som en himmel och en böljande känsla runt männen, och med den brusiga ytan som omger dem alla. 

-Jag har alltid varit fascinerad av utmaningen att försöka fånga känslan i ett ögonblick vare sig det är ett landskap, en blomma, människor, eller som i mitt senaste större projekt, att utforska speglingar i vattenytor, säger fotografen Tony Clementz. Fotograferandet har varit ett intresse under hela livet och för några år sedan fick han möjlighet att ägna mer tid åt bildskapande med sin kamera. Projektet ”Focus on Reflection”, med spegelbilder i vattenytor, började för cirka tre år sedan ungefär.

– Jag blev fascinerad av hur naturen skapar konst runtomkring oss, nästan slumpartat, hela tiden. Det kan vara ett lövverk, en snöflinga, eller formen på en liten blomma. Även hur en vattenyta ”målar” om en bild och för varje ögonblick skapar nya bilder, är ett exempel på naturens skaparkraft. 

Hur svårt är det att ta dessa bilder?

-Bilderna är tekniskt ganska så svåra att ta. Alla bilder är resultat av en enstaka exponering i kameran, och inga filter eller dubbelexponeringar i Photoshop. Det gör att vind, ljus, och eventuellt regn är helt avgörande för att det skall bli en bra bild. Många timmar har jag spenderat på att leta efter lämpliga vattenytor och motiv, gärna också där människor passerar och fastnar i en vattenspegel, berättar Tony. 

Tony är autodidakt och har lärt sig att fotografera via många misstag och goda råd från andra fotografer. Det spännande med fotografi är att få utlopp för sin kreativa ådra, som vi alla har inom oss, men kanske också jakten på den där alldeles speciella och antagligen ouppnåeliga bilden, avslutar han.

www.instagram.com/tonyctz/

www. foto.tclementz.com

Email: [email protected]

Tel: 0707-876239

Linda Johansson 

Annons