Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Motor 7 maj 2023

Rätt solskydd till husbilen gör skillnad

Med rätt solskydd till husbilen blir semestern behagligare och livet lättare för din hund eller katt – och dessutom kan du spara el. Här är några tips på vad du ska tänka på för att hitta ett solskydd av bästa kvalitet som är lätt att använda och håller länge.

De små detaljerna är ofta viktiga för den stora helheten. Det gäller även för din husbilssemester. Att skaffa en husbil är en stor och spännande investering som du och de dina förhoppningsvis kommer att ha glädje av i många år: Resor, upplevelser, intryck och minnen.

Tar bort 90 procent av UV-strålningen

Tänk också på att ägna omsorg åt de lite mindre detaljerna för att göra dina husbilssemestrar oförglömliga – på rätt sätt. En sådan detalj är ett bra solskydd till husbilens fönster.

– De flesta husbilsägare tänker på att skaffa någon form av solskydd, åtminstone till frontrutan. Men långt ifrån alla är medvetna om skillnaderna i kvalitet och egenskaper hos produkterna på marknaden. Rätt solskydd gör stor skillnad, säger Robert Holsderver, som tillsammans med sin fru Ingrid driver RV Masters, ett specialistföretag för olika tilläggsprodukter till husbilar.

Robert pekar på ett par viktiga faktorer du ska tänka på när du väljer solskydd till din husbil. Den viktigaste är förstås själva solskyddet.

– Ett riktigt bra solskydd stoppar minst 80 procent av solstrålarnas värme och UV-ljus, och det finns ingen anledning för dig att nöja dig med mindre än så. Då får du en behaglig innemiljö i husbilen både för dig själv och dina husdjur. Dessutom kan du spara el då inte behöver använda din AC/kylanläggning lika mycket. Vår egen modell RVM Comfort Solskydd stoppar 90 procent av UV-strålningen. Vi gör solskydden av ett material vi importerar från USA och som är godkänt av den amerikanska hudcancerföreningen.

Starkt och smidigt med magneter

Nästa viktiga egenskap hos solskyddet är upphängningsmetoden. Här finns det lite olika varianter på marknaden, från kardborrband och sugproppar till elektriska gardiner som fälls upp och ner automatiskt. Det varierar även om solskyddet fästs på utsidan eller insidan.

– För oss är det självklart att det är bäst att fästa solskyddet på utsidan, så att även själva fönsterrutan skyddas från solen. Då blir även skyddet mot instrumentbrädan bättre och risken för kondens minskar, säger Robert.

Med solskyddet på utsidan ökar dock kravet på att fästanordningen är riktigt hållbar, så att den står emot blåst bra.

– Vår modell monteras med magneter som både ger ett starkt fäste och gör det snabbt och smidigt att ta på och av solskyddet. 30 sekunder för alla fönstren på en husbil! Våra solskydd är alltid handsydda för perfekt passform, finns till så gott som alla husbilsmodeller och kommer med 10 års garanti.

Text: Tobias Christoffersson

Annons