Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Snickare 26 okt 2022

Rätt bord för rummet, via friare val

Ett bord kan liknas vid solen, som människor och övrigt möblemang samlas och rör oss omkring – likt planeter. Bordets proportioner, träslag, färg, funktion, material och design avgör hur hela rummet upplevs. Men det är svårt att hitta ett bord vars alla egenskaper passar perfekt till stolarna, soffan, rummet och vår smak. Vi vänder oss därför till möbelskaparen Lars Wilbe, på Det lilla snickeriet i Gräsberg. Deras bordsmodeller byggs nämligen måttanpassade, för hand i Dalarna, med stor valfrihet.

Många inredningsintresserade har känt en stor lättnad när de funnit det rätta bordet, med möjlighet att själva välja färg, storlek och andra egenskaper. Lars instämmer:

-Ja, det händer något särskilt i rummet, när det får sitt ”eget” bord. Det är ju den mest centrala möbeln i de flesta kök, vardagsrum och utemiljöer. Att då kunna välja rätt betsnyans, bordslängd och kulör för benen är ju en stor frihet, när man äntligen hittat rätt modell. 

Som stöd för att verkligen välja rätt färgton på bordskivan så kan man beställa hem färgprover. De är betsade på samma träslag och ådring som den blivande bordsskivan. Villanytt noterar också att färgproverna är relativt stora, vilket underlättar för att uppfatta hur nyansen upplevs med övrig interiör. Vi ser dessutom att man kan välja om bordskivan ska ha vinkelrät eller rundad profil, på vissa modeller. Även om valfriheten är stor, så är alla tillgängliga alternativ utvalda för att utseendemässigt passa Lars designvision.

Råd för rätt bord till rätt rum

Villanytt ber Lars om goda råd för hur man ska tänka vid val av bord.

– Det beror på vilken roll man vill ge bordet. Men, om man vill att bordet ska upplevas som intressant och karaktärsfull i rummet, så bör man våga välja något avvikande. Exempelvis, om soffan utgör en linjär och vinkelrät form så välj i stället en rundad form för soffbordet. Motsatser kan ge fin harmoni. Vill du att den betsade bordskivan ska framträda mer, så välj mörkt målade ben. Investerar du i ett vackert bord, låt det gärna framstå som en egen individ. Risken med att välja ett bord som har exakt samma stil som stolarna, köksbänkarna och skåpluckorna är att det tappar personlighet. Det kan ge en trist jämnhet, där allt ser ut som ett köpt inredningspaket, utan egna val.

Lyckligtvis upplever Lars att beställarna har en fin känsla för stil och kvalitet. Och vid minsta tvivel kan de få råd av kollegan och livskamraten, Cissi Montelius. Ett gott råd, när möjligheten finns, är att inte snåla med bordets bredd. Att ha rikligt utrymme för en rejäl dukning är mycket värt.

Kreativa detaljer

Bland modellerna av handgjorda och måttanpassade bord hittar vi både rustika och modernt eleganta designs. En utmärkande detalj är att bordsskivorna med ändträ på kortsidorna har en tunn stav av kontrasterande mörk ek, infräst som en tjusig linje genom hela gavelkanten. Och utfällbar längd löses inte bara med iläggsskiva, utan även snickeriets egen lösning.

– Man kan välja en förlängningsklaff, som enkelt hakas på gaveln, och bär upp sig med ett eget litet snedstag. Betydligt smidigare än traditionella fastmonterade hängklaffar, som ibland hindrar både användningen och designen, avslutar Lars.

Text: Tom Swales

Annons