Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 22 jun 2024

Rama in och skapa ordning i trädgården

Linus Östlund på Skotte Garden ger Villanytts läsare fem enkla tips på lösningar för att utforma trädgårdsrum och skapa ordning mellan olika ytor i trädgården.

Det ska vara enkelt att skapa en trädgård. Rama in och dela av så blir trädgården enklare att sköta och en vilsammare plats att vistas på, både för ögat och för kroppen. Det menar Linus Östlund på Skotte Garden och ger sina bästa tips för inför sommarsäsongen.

– Planera lite innan du sätter i gång, gå ut i trädgården och visualisera hur du kan avgränsa dina ytor. Njut av trädgården i stället för att ligga på knäna och rensa rabatter. Skapa ditt unika jag!

Linus tipsar:

Dela upp trädgården i olika rum

– Avgränsa med rabatter, odlingslådor eller staket. Använd material och produkter som du kan anpassa. Till exempel modulära krukor som kan byggas ut till olika former och fungera både som insynsskydd och rumsavskiljare.

Jobba med kantskydd för rabatten

– Använd avskiljare mellan gräsmatta och trädgårdsrabatt. Med stilrena kantskydd i stål kan du följa och forma dina rabatter i de vinklar som du vill. Du kan även använda den populära cortenplåten som är något stabilare och styvare. Alternativ till detta är formbara kantbandsprodukter i lack respektive zinkplåt som är ett naturligt, obehandlat material.

Ringa in träden

– Även runt träden skapar det harmoni med att avgränsa mot gräsmattan. Använd trädringar som på ett enkelt sätt kan tryckas ner i marken. Lägg en markduk runt trädet och fyll på med bark eller sten. På tjugo minuter har du ramat in och fått ett vackert avslut runt stammen.

Odla och plantera i något

– Pallkragar har varit populärt länge och poängen med dessa är att du odlar på en begränsad yta och slipper få in ogräs. Det finns dock ett problem, de håller inte år ut och år in och är träet tryckimpregnerat kan det vara giftigt. Jag rekommenderar alternativa, hållbara lösningar som en odlingslåda med rostfri aluminiumkrage och betongsten. Du kan även odla mindre kryddväxter för hemmabruk i en plåtkruka.

Skydda det mindre vackra

– Investera i ett enhetligt och stilrent skydd som håller regnet borta från värmepump, robotgräsklippare och soptunna. Sök efter skydd som är designade för att släppa in maximalt med luft, men samtidigt håller vätan på avstånd. Ett skydd kan öka livslängden med flera år, men rent estetiskt gör det också mycket för trädgården att du kan dölja sådant som du egentligen inte vill se.

Tips!

Cortenplåt är snyggt men se upp för missfärgningar. En cortenkruka på trallen kan ge rostiga fläckar.

Text: Eva Rydinger

Annons