Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Värme/Kyla 11 maj 2023

Preppa med gasol om strömmen går

Allt fler preppar inför oförutsägbara händelser. I detta sammanhang har gasolen fått en ny status både som värmekälla och för matlagning. Jonas Nyrén är ägare till Svenska gas och gasol, och ser ett tydligt ökat intresse för gasolkaminer.

Rädslan för plötsliga strömavbrott har fått oss att upptäcka andra energikällor. Att stödelda på vintern med en gasolkamin har blivit ett populärt alternativ när det är kallt. Men gasolen kan också vara ett bra alternativ för den vanliga köksspisen.

Från början användes gasolen bara i uterum, men det är inte fel att ha en gasolkamin inomhus om man vill ha extra beredskap eller har höga elkostnader, menar Jonas Nyrén på Svenska gas och gasol.

Gasol följer med på hemestern

Ett annat område där gasolen blivit populär är för alla de som hemestrar eller har ett aktivt friluftsliv. Under pandemin var det många som köpte husbilar och gav sig ut i skog och mark.

– Husbilarna är kvar på vägarna och campingplatserna är överfyllda. Här har gasolgrillen fått ett rejält uppsving.

Välj rätt gasolkamin

Så den som vill preppa inför eventuella strömavbrott, vad ska man välja? Jonas berättar att det finns två olika varianter av gasolkaminer. Den ena typen har ett keramiskt element som främst alstrar infravärme.

– Och den andra varianten är vassare. Kaminen hämtar in kalluft från golvet och sprutar ut varmluft. Det blir bra luftcirkulation runt kaminen och värmer rummet effektivt. Dessutom kan man ställa in olika temperaturer, så att den sköter sig själv och kan vara på dygnet runt, berättar Jonas.

Stålflaska eller komposit?

Ett annat val som måste göras är behållaren. Kompositflaskan är den populäraste gasolflaskan för hemmet, stugan eller campingen. En fördel är att man kan se gasolnivån och att den har en låg vikt. Men den funkar inte att ha utomhus på vintern, menar Jonas. Det gör däremot stålflaskan som väger lite mera och kan vara utomhus året runt.

– Bra att komma ihåg är att om man använder kompositflaskor kan det lukta. Gas är luktfri och därför har man tillsatt ett doftmedel för att upptäcka läckage. Och denna lukt tränger igenom kompositen. Vi rekommenderar därför stålflaska om du ska ha den inomhus, säger Jonas.

Köp lösvikt – undvik bensinmacken

Många tycker att gasol är dyrt, berättar Jonas. Men detta är en sanning med modifikation. Den som fyller en flaska på en bensinstation får visserligen betala det dubbla priset mot om man vänder sig till en någon av landets gasolfyllare.

– Det kan absolut vara värt att ha koll på detta. De kunder som vänder sig till mig fyller på i lösvikt och betalar per kilo. Det blir halva priset och mycket billigare.

Jonas vill också slå ett slag för att gasol är en miljövänlig energikälla.

– Det kan vara värt att kolla upp var gasolen kommer ifrån, fråga leverantören! Den gas jag säljer är en biprodukt från naturgas och kommer från Nordsjön, avslutar Jonas Nyrén.

Text: Eva Rydinger

Annons