Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Homestyling | Inredning 8 jun 2022

Posters – konstmediet för både slott och koja

Bilder på väggarna är en självklarhet i de flesta hem, men få människor reflekterar över varför det är så. Trots att vi omges av bilder, i alla medier och sammanhang, så vill vi ändå omfamnas av bildkonst i våra privata hem. En stor del av förklaringen beror på fenomenet posters: Tillgängligheten, de överkomliga priserna jämfört med originalkonst, utvecklingen från lågstatus-affisch till erkända konst- och inredningsobjekt samt ett stort urval.

De senaste fyrtio åren har posters genomgått en fantastisk klassresa. Så sent som på åttiotalet betraktades affischer antingen höra till tonårskulturen, eller spartanskt torftiga hem. Bortsett från konstnärers numrerade, begränsade och signerade grafikupplagor, så förärades posters sällan någon ram. Ofta fästes de på väggen med nålar, häftstift eller tejp som förstörde kanterna. Lika ofta syntes tydliga pappersveck över hela bilden, eftersom de ofta spreds som hopvikta inlagor i tidningar och skivkonvolut. Men någonting hände.

Framstående konstnärer på posters

Numera lanserar framstående konstnärer sina bilder som posters i upplagor, och tryckta pappersbilder hängs i ram bredvid oljemålningarna i slott och designintresserade hem. Det här beror bland annat på utvecklingen av digitala grafiska produktionstekniker, nya inredningstrender och design av ramar och passepartout för posters. Ovanpå det ligger folks förändrade inställning till att en papperskopia av ett foto faktiskt kan vara ett konstverk.

Fler konstnärer och bredare exponering

Även förläggares och konstnärers förändrade inställning till att satsa på posterupplagor har bidragit. Dessutom har utvecklingen av internet ökat möjligheten att exponera tryckta bilder tusenfalt, samtidigt som leveranserna till beställarna går smidigare. Vilka av alla dessa steg som är orsaker eller konsekvenser, är svårt att bena ut.

Alla genrer finns som posters

Från det tidigare begränsade urvalet av posters i de fysiska varuhusen, kan vi nu scrolla bland miljontals bilder på skärmen. Vi kan dessutom enkelt välja format, färg och design på inramningen liksom typen av papper eller canvas. Den här ökade valmöjligheten har gjort posters till en mer flexibel och individuell uttrycksform. Vi kan friare välja mellan fotograferade eller målade bilder, och motivgenrer som natur, arkitektur, människor, grafiska mönster och texter, i stämningar från suggestivt till naivt. Därmed kan vi idag välja exakt vilken stämning vi vill att våra hem ska präglas av, och även vilka vi själva är, med hjälp av posters.

 

Text: Tom Swales

Annons