Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur | Livsstil 7 mar 2023

Populärt välja unik konst på största nätgalleriet

Flera av våra läsare har upptäckt nya favoritmålningar och skulpturer på Sveriges största plattform för originalkonst. Vi besöker Konst.se och inspireras bland 30 000 verk, av över 1 000 svenska konstnärer. Vi ber grundaren, Timofey Makoveychuk, guida oss.

Det första man slås av är utbudets bredd, liksom variationen av verkens format, stilar, tekniker och priser.

– Man kan se webbplatsen som ett enormt konstgalleri. Många besökare gillar verkligen enkelheten i sökfunktionerna. Man kan välja att specificera sin sökning på en viss färg, eller inom ett visst prisspann, men även format, storlek, teknik, genre och stil. Och, konstnärens namn såklart, berättar Timofey.

Han förklarar att när man är intresserad av ett alster så kommunicerar man direkt med konstnären.

– Ja, och även om bilderna ger en rättvis och realistisk uppfattning av verken, så kan man såklart be konstnären om någon extra bild eller mer information. Tillsammans kommer man sen överens om en leverans- och betalningsmetod som passar.

Prissättning

Även om kvaliteten är hög så kan de medverkande konstnärerna hålla en överkomlig prisnivå. Bland annat för att Konst.se erbjuder kreatörerna en god exponering till lägre omkostnader än vad mässor, utställningar och gallerister annars brukar innebära. Och sajten växer i popularitet bland konst- och inredningsintresserade besökare, samt konstsamlare. Villanytt hittar också många intressanta verk och konstnärer. Exempelvis de stora, livfulla och somriga målningarna av ängsblomster, av Anna Brandt. Man kan lätt föreställa sig att de färgsprakande motiven tillför fräschör, lekfullhet och glädje i hem och kontor. Vi upptäcker också de humoristiska skulpturerna från Annika Rehn som uttrycker ilska, vänskap, frustration och dråpliga vardagssituationer. Vi imponeras även av de realistiska akvarellmålningarna från Olga Sternyk, som är uppväxt och akademiskt konstutbildad i Kiev, men numera verksam i Sverige. Hennes bildvärld omfattar allt från sköna landskap, via närbilder av blommor, till spännande stilleben och vackra porträtt.

Långsiktigt konstval

Timofey märker att folks kärlek till originalverk, direkt från konstnären, ofta blir livslång.

– Ja, det är ett personligare val som präglas av din unika stil. Det gör att du alltid uppskattar verken. Särskilt jämfört med massproducerade varuhus-posters som snabbt blir ointressanta, och är en del i de ständigt skiftande inredningstrenderna, vilket inte är hållbart. Unika verk har också fördelen att ge dina gäster upplevelser och intressanta samtalsämnen. Sen finns ju möjligheten att originalkonst ökar i värde, men självklart ska man främst välja med hjärtat.

Annons