Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Resmål 6 feb 2024

Poppis möta våren på lantlyxigt gårdshotell

Längtan till våren får många att planera weekends på Österlen. Suget efter lantkänsla med komfort och sydeuropeisk atmosfär lockar till Skåne. Villanytt ber Jessica Järvås på Ekenäs Gård mer om vad vi längtar efter.

Med restaurang i orangeriet, rätter av lokala råvaror, eleganta gästrum och utsikt över äppelodlingar knyter Ekenäs Gård samman många besökares drömmar.

  -Österlen är verkligen populärt som utflyktsmål. Att skånebesökarna gärna bor och äter hos oss beror kanske på att här finns en känsla av Provence eller Toscana, som en del gäster uttryckt det. Jag tror de syftar på miljön, de rena och enkla smakerna av lokala grödor och charkuterier, i rätter som tillagats med omsorg. Även äppelodlingarna utanför och gårdens egen must för tankarna till sydliga vingårdar. I liknelsen syftar många också på det familjära som gårdsverksamheten är byggd på. Vi är ett litet team som tar hand om våra gäster på samma sätt som våra bästa vänner, säger Jessica.

Balans av komfort och lantligt uppskattas

På frågan om vad mer som besökare längtar efter så svarar Jessica.

  -Många vill uppleva lantligheten men att mat och boende håller hög klass och komfort.

Några bra exempel på den balansen hittar vi i de sju gårdssviterna i två plan, med vitputsade innerväggar, naturmaterial och rustika takbjälkar som hintar om gårdsmiljöer i Skåne och på kontinenten. Solen lyser in på fina trägolv och snickerier, genom spröjsade fönster i välvda takkupor. Dubbelsängarna är inbjudande, sviternas egna kökspentryn är moderna och utanför finns grillmöjligheter. Möjligheterna till lite självhushållning är särskilt uppskattade av gäster som stannar länge.

Naturpool och rosenträdgård

Österlens sydöstliga läge gör att många möter den första vårkänslan här, men Kivik är såklart lika hett under sommaren. Det märks inte minst på Ekenäs Gård, berättar Jessica.

  -Gästerna älskar att blicka ut över blomsterängen, koppla av vid naturpoolen intill rosenträdgården och sitta på restaurang Orangeriets uteplatser i äppellunden. Att njuta av äkta mathantverk, cykelutflykter till havet, vita sandstränder och att möta betande lamm och kor, gör ju alla lyckliga.

Text: Tom Swales

Annons