Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Husbilar/Vagnar | Motor 13 apr 2022

Poppis låta proffs sälja husbilen och husvagnen

Allt fler anlitar förmedlingstjänster när campingfordonet ska säljas. Många fordonsägare värdesätter bekvämligheten, tryggheten, tidsbesparingen, den större annonseringen och att yrkesfolk står för garantierna. Men, det gäller att välja rätt säljföretag och inte riskera att bli lurad. Tommy Wilhelmsson på den sydvästsvenska kedjan Fritidscenter, ger råd om vad man ska tänka på.

På frågan om varför folk inte själv annonserar ut sitt campingfordon på Blocket och Facebook, svarar Tommy:

– Det kostar extremt mycket tid att svara på spekulanternas många skriftliga frågor och följdfrågor, och sedan boka möten och genomföra många visningar. Många husbilsägare har fått erfara att folk inte dyker upp, eller bara kommer av nyfikenhet och vill prova, utan köpavsikter och pengar. Skambud är också irriterande, men många har också utsatts för bedrägerier som kostat dem hela fordonet.

Tips för att välja förmedlare

Han råder bestämt att man kollar så att husbilssäljaren är mångårig och etablerad.

-Att folk har köpt och sålt fritidsfordon via företaget i fyrtiofem år säger mycket om seriositeten, säger Tommy och syftar på den egna verksamheten. Ifrågasätt också om det tillkommer extrakostnader, utöver det procentuella säljarvodet. Det dyker ibland upp lycksökare i branschen som tar extra betalt för många steg i säljprocessen, så att förmedlingen blir hutlöst dyr.

Vi noterar att ingen av Fritidscenters anläggningar i Göteborg, Trollhättan, Falkenberg eller Malmö tar mer än tio procent betalt, vilket vi uppfattar är billigt vid en snabb jämförelse.

Välj säljpartner klokt

Många ägare har fått sina husbilar och husvagnar sålda på förvånansvärt kort tid, till det pris som de begärt.

-Ja, instämmer Tommy. Ju större säljorganisation man anlitar, desto fler villiga köpare har de redan i kö som väntar på att rätt fordon ska komma in för förmedling. Att vår lista är särskilt lång beror på att vi får in intresseanmälningar från våra fyra anläggningar. Kolla också att förmedlaren presenterar inlämnade fordon, proffsigt i annonser med stor räckvidd. Det kan avgöra både antalet och nivån på buden.

Ett annat klokt råd är att välja en förmedlare som erbjuder finansieringslösningar för köparna, vilket gör att många fler kan köpa ditt fordon.

-Fråga också om förmedlaren står för garantierna till köparen. Det gör din husbil eller husvagn mer attraktiv, du behöver inte vara orolig för att köparen ska vara missnöjd med något. Och är det en förmedlare med egen serviceanläggning så kan de hjälpa kunden om någon komponent felar, avslutar Tommy.

Text: Tom Swales

Annons