Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

Poolrobot Bäst i test 2023

Efter att i flera år ha skrivit artiklar om återförsäljare och tillverkare av spabad,  swimmingpooler, trädgårdsredskap, utemöbler, inredning och trädgård med mera har VillaNytt startat en egen webbshop.

I shoppen säljer vi ett antal produkter som vi tidigare har skrivit om, varför vi även har bestämt oss för att testa ett urval produkter. Allt för att vi ska kunna utforma våra egna ”Bäst-i-test-guider” som du som läsare kan ha nytta och glädje av.

VillaNytt ”Poolrobot Bäst i test 2023”

I Villanytt Poolrobot Bäst i test 2023 har vi utgått ifrån olika poolrobotars egenskaper, funktioner och kapacitet. Vi har också tagit till oss kundernas, leverantörernas och tillverkarnas omdömen, instruktioner och information.

Innan vi presenterar vår testvinnare i Poolrobot Bäst-i-test 2023 ska vi reda ut vad en poolrobot är, hur en poolrobot fungerar och vad du bör tänka på innan du köper en robot. Vi förklarar även skillnaderna mellan en poolrobot och en pooldammsugare samt vad du bör tänka på när du ska välja produkt.

Gör egen research

Då vi av praktiska skäl måste begränsa våra tester när det gäller produktutbud, prisbild, efterfrågan och tidigare tester finns det självklart aspekter som vi inte kan täcka in. Därför är det viktigt att även du också läser på och jämför olika produkter på egen hand innan du väljer produkt.

När det gäller just poolrobotar bör du exempelvis jämföra slangens räckvidd, garantins omfattning och längd, extrafunktioner, tekniska finesser och eventuella tillbehör. Även pris, utbud och efterfrågan kan vara avgörande för vilken poolrobot du väljer, så gör din egen research noga.

Vet du inte vad en poolrobot är eller hur den fungerar? Då bör du börja i den änden! Vi hjälper dig på traven med en enkel genomgång av vad en poolrobot är, hur den fungerar och vilken nytta du kan ha av den. Håll tillgodo!

Vad är en poolrobot?

En poolrobot är en elektrisk pooldammsugare som med hjälp av inbyggda motorer och filterbehållare samlar upp allt skräp i din pool. Efter städningen spolar du enkelt rent såväl filter som behållare, som faktiskt inte kräver några starkare kemikalier.

Det innebär att du med en poolrobot sparar både tid, miljö och vatten då reningsverket inte kräver backspolning lika ofta som vid icke automatisk rengöring. Om din pool redan är utrustad med ett automatiskt rengöringssystem kan du med fördel komplettera med en poolrobot, gärna en som är enkel och smidig att använda.

Sugen på att köpa en pool? Kolla in vårt sortiment här.

Hur fungerar en poolrobot?

De flesta poolrobotar fungerar på följande sätt:

– De drivs med hjälp av en vattenstråle eller av motoriserade hjul

– De styrs via någon form av kontrollenhet

– De är utrustade med minst ett rengöringsfilter

– Deras filter behöver tömmas och spolas rent regelbundet

Nu när vi har redogjort för likheterna och måste vi självklart även redogöra för skillnaderna. De kan vi något förenklat sammanfatta i tre egenskaper: kvalitet, konstruktion och komfort.

Kvalitet

När det gäller kvaliteten handlar det främst om detaljer såsom skruvar och delar som lätt kan rosta eller spricka. Det har visat sig ske oftare på billiga poolrobotar än de något mer påkostade varianterna.

Konstruktion

Nästa detalj rör konstruktionen, som mest handlar om var utblåset sitter samt hur effektivt detta är. Det finns poolrobotar som river upp mycket mer smuts än andra robotar, vilket betyder att de behöver städa samma yta gång på gång.

Komfort

Den tredje detaljen gäller komfort, vilket är en egenskap som kan tyckas självskriven men som bör tas i beaktande då komforten kan skilja sig ganska mycket åt beroende på vilken poolrobot du väljer.

En bra och effektiv poolrobot gör att du kan koppla av och bara njuta av och bada i din pool utan att behöva fundera över den tråkiga städningen. Välj därför en poolrobot som städar både botten och väggar, det vill säga en robot med stark insugningsförmåga, så kan du ägna dig åt det roliga helt och hållet.

Poolrobot kontra pooldammsugare

En poolrobot gör att du kan koppla bort nästan allt det tråkiga med att ha en pool och ägna dig åt att bada och koppla av. En poolrobot städar upp skräp och smuts, samtidigt som den även ser till att hålla vattnet i rörelse vilket betyder ständig filtrering.

Med ett automatiskt rengöringsprogram kan du bokstavligt talat lämna poolen utan att bekymra dig eftersom poolroboten tar hand om skötseln. Du sparar tid och kraft och får samtidigt en hygienisk och fräsch pool på köpet. Rekommenderat är att välja en poolrobot som gör rent både botten och väggar

En pooldammsugare behöver, till skillnad från en poolrobot, styras manuellt. Det betyder att den kräver lite mer handkraft jämfört med en poolrobot. Vissa pooldammsugaren är inkopplade på ett sätt som gör att de belastar poolens rengöringssystem och filter, men det viktiga är att den gör jobbet även om det kräver mer tid och kraft från din sida. Rekommenderat är att välja en pooldammsugare om du har en liten pool.

Att tänka på när du ska välja

När det gäller poolens storlek och form är det viktigt att kontrollera och jämföra kapaciteten hos olika robotar och dammsugare. Har poolen exempelvis rundade former, trappor eller lutningar bör du vara extra uppmärksam, då det inte är alla modeller som klarar av detta.

Rengöringsområde

Det finns poolrobotar som rengör såväl golv som väggar, medan andra robotar endast har kapacitet att städa botten. Väljer du en poolrobot som endast städar botten måste du alltså vara beredd på att själv städa bort det som fastnar längs väggarna och vattenlinjen.

Då en pooldammsugare generellt sett har mindre kapacitet jämfört med en poolrobot bör du vara beredd på att göra mycket av rengöringen på egen hand. För den som vill ha det så bekvämt som möjligt är därmed en poolrobot att föredra, även om en pooldammsugare är fullt tillräcklig för en liten pool.

Rengöringsfilter

Oavsett om du väljer en poolrobot eller en pooldammsugare bör du kontrollera vilken typ av rengöringsfilter den är utrustad med. Vissa filter kräver regelbunden rengöring och byte, medan andra filter håller länge.

Har du en stor pool krävs det generellt sett en större modell filterpåse, men oavsett storlek på filter bör det vara lätt att komma åt och smidigt att plocka bort. Det du också bör titta efter är filtrets täthet (mäts i enheten µm = mikroner), antalet rengöringsprogram (kan variera från allt mellan 1 till 5) samt filterkapacitet (mäts i liter/timme).

Kabel eller trådlös

En poolrobot går att få helt trådlös, men det finns även modeller som är utrustade med kabel. Väljer du en robot med kabel bör du kontrolkontrollera kabelns längd för att vara säker på att roboten når hela vägen runt poolen.

Väljer du istället du en helt trådlös poolrobot bör du vara beredd på att den kanske bara klarar av att städa mindre ytor, vilket betyder att du som har en stor pool bör välja en poolrobot med extra lång kabel.

Tekniska finesser och tillbehör

Många av dagens poolrobotar är utrustade med diverse tekniska finesser. Flertalet robotmodeller har till exempel ett automatiskt rengöringsprogram som inte sällan styrs med hjälp av en fjärrkontroll eller en mobilapp.

Det är viktigt att komma ihåg att tekniska detaljer sällan påverkar poolrobotens kapacitet eller resultat, utan mer tjänar som extra lyxiga och bekväma detaljer. Detta gäller även tillbehör som transportvagnar och liknande, även om många robotar levereras med vagn.

Poolrobot Bäst i test 2022

 

Efter att ha gjort noggrann research med kvalitet, komfort och kvalitet i åtanke samt med leverantörernas och tillverkarnas instruktioner som grund, kunde vi komma fram till tre huvudsakliga fokusområden för våra tester.

 

  1. Prestanda

Med prestanda menar vi hur tidseffektivt de utvalda poolrobotarna rengör samt hur resultatet egentligen blev. Det vill säga hur väl poolrobotarna gjorde rent efter det att vi ställt in olika tidsintervaller och rengöringsprogram.

 

  1. Användarvänlighet

Med användarvänlighet menar vi poolrobotarnas autonoma egenskaper. Det vill säga hur lätta de är att hantera, hur enkelt det är att förstå diverse tekniska finesser samt hur lätt det är att ta ut och rengöra filtren.

 

  1. Kvalitet

Med kvalitet menar vi hållbarhet och materialval i kombination med pris. Det vill säga att vi har bedömt hur länge vi tror att respektive poolrobot kommer att hålla samt hur väl materialet står sig mot rost, repor och sprickor.

 

VillaNytt Poolrobot Bäst i test 2023: Testresultat

 

Plats 1: Poolrobot Orca 150 

Poolrobot Planet Pool Orca 150 rengör både poolens botten och väggar. Den går att användas i pooler upp till 60m2 och alla former då roboten även har en intelligent navigation. Kabellängden är 14 meter och ansluten till elnätet så rengör den poolen helt själv. Roboten har en integrerad pump och filter som är helt oberoende av poolens filtersystem. Rengöringscykeln är 2 timmar och tack vare den extra filtreringen minskas kemikalieförbrukningen och vattenkvalitén höjs. PVA borstar.

Egenskaper:

 

Varumärke Planet Pool
Art.Nr. 2500355
Typ Poolrobot
Kabellängd 14 m
Rengöringscykel 2 h
Max Arbetsyta 60 m2
Sugkraft 16 m³/h
Vikt 15 kg

 

  • 25%

    Poolrobot Planet Pool Orca 150

    25%
    11 900 kr Lägg i varukorg

 

Sugen på ett nytt spabad? Klicka här och läs vår senaste artikel.

Annons