Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Mat & Dryck 17 apr 2019

Påskens Drycker

Array

Vitt, rött, bubbel eller rosé? Att välja rätt vin till påskbuffén är inte alldeles enkelt. Vi har frågat vinexperten Jens Dolk om tips på dryck till påskfirandet.

Lammfilé, gravad lax och färgglada primörer är klassiska inslag på påskbuffén. Men vad är egentligen godast att dricka till? Den frågan ställde vi till vinexperten och Riedelambassadören Jens Dolk. Jens har arbetat med mat och dryck i hela sitt vuxna liv, så om det är någon som vet vilka smakkombinationer som krävs för att få smaklökarna att dansa så är det han.

– När påskbuffén ska fram tänker nog de flesta på påsköl, påskmust och snaps. Men det gör inte jag. Jag tänker på Riesling, rosé, iskall Pinot Noir och ”rumstempererad” Syrah, berättar Jens.

Här nedan bjuder Jens på vintips till några av våra mest älskade rätter i påsk.

RIESLING TILL GRAVLAX

– Till gravlaxen med hovmästarsåsen är en halvtorr Riesling från Tyskland perfekt. Den kan vara torr också, men då måste den bjuda på generös fruktsötma. Alltså dofta och smaka mogen frukt. Det sötsyrliga i dessa viner är kanon ihop med den feta laxen och det söta i såsen. Sött ihop med sött blir inte mer sött utan faktiskt mindre sött.

PINOT OCH VEGETARISKT

– Till alla de gröna rätterna på påskbuffén dricker jag gärna ett svalt rödvin på druvan Pinot Noir. Jäpp! Lägg in vinet i kylen några timmar innan, så det drar sig ner mot strax under 10 grader. När man kyler ett rött vin ändrar det nämligen smak. Strävheten i vinet minskar och syrligheten ökar. På så vis blir det röda vinet mer grönsakskompatibelt. Tycker du det låter märkligt? Testa! Om du inte vågar så kan du gå på mitt andra tips: en flaska sydfransk rosé från Provence.

SYRAH TILL LAMM

– Lamm. Här kan det inte bli fel. Speciellt inte om vi pratar om lamm ihop med rosmarin, vitlök och smör. I princip vilket rödvin som helst blir gott till. Helst dricker jag dock viner från Rhônedalen i Frankrike där druvan Syrah är dominant. Mörk bärighet, kryddighet, strävhet, syrlighet och körsbärstoner är grymt till klassiska lammrätter. Men varför ville jag ha rumstempererad inom citationstecken i texten ovan? Jo, för även om vi har lärt oss att röda viner ska serveras vid rumstemperatur så menar man inte de 22 grader vi ofta har i våra moderna hem idag. Nej, även dessa viner behöver åka in en stund i kylen för att aldrig serveras över 20 grader. För varmt serverade röda viner smakar kokt och jolmigt.

Glas: Riedels Syrahglas

Annons