Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Golv/Mattor | Inredning 10 okt 2023

Parkettexpertens råd för ditt golvprojekt

Funderar du på att lägga nytt parkettgolv? Tvekar du över priset och sneglar på billigare alternativ? Eller funderar du kanske på att riva ut ditt gamla slitna parkettgolv? Fundera vidare, men läs först parkettexperten István Csikis på Five Star Bygg råd för ditt golvprojekt.

Ett väl lagt parkettgolv av äkta trä är inte bara vackert, det ger en känsla av kvalitet som får sägas vara tidlös. För vi lägger ju in parkettgolv i våra hem idag 2023 lika gärna som man gjorde – om man kunde – för mer än hundra år sedan. Därmed inte sagt att ett parkettgolv är ett självklart val för alla. Det kostar ofta lite mer, och det krävs stor hantverksskicklighet för att lägga det – inte minst om du vill ha det klassiska fiskbensmönstret.

Inte dyrare över tid

– Jag försöker alltid övertyga våra kunder om att välja äkta parkett framför konstgjorda varianter som laminatgolv, även om de kan se naturtrogna ut. Jo, parkett kostar mer i inköp, men håller också längre, så över tid blir det inte dyrare. Känslan och kvaliteten hos ett äkta trägolv är något helt annat, säger István Csiki på Five Star Bygg i Malmö.

Five Star Bygg utför många olika slags byggtjänster, men har parkettgolv som en specialitet.

– En fördel med äkta parkettgolv är också att du har större möjligheter att reparera det vid skada. Vid en vattenskada till exempel behöver du ofta inte lägga om hela golvet utan kan slipa bort fläckar och missfärgning.

Riv inte ut i onödan

Om du har bestämt dig för att satsa på ett parkettgolv tipsar István om ett par saker du ska tänka på:

– Välj ett golv som är minst 13 millimeter tjockt, helst 15. Då håller det för att slipas flera gånger i framtiden och du har ett golv för livet. Vad gäller ytbehandling finns det olika möjligheter. Vi brukar rekommendera olja, gärna linolja, framför lack. Lack slits, så du måste lacka om med jämna mellanrum, linolja däremot håller länge om du inte våttorkar ofta med mycket vatten.

Funderar du på att riva ut ditt gamla parkettgolv? Kanske är det slitet, skadat på sina ställen eller så känns färgen tråkig? Istváns råd: riv inte ut i onödan.

– Vi kan slipa golvet och även ge det en ny, mer tidsenlig färg med en olja med pigment. Vi kan byta ut skadade plankor och enskilda bitar och renovera riktigt snyggt. Ett gammalt parkettgolv kan bli som nytt igen, tro mig!

Text: Tobias Christoffersson

Annons