Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Byggnation | Tak 16 sep 2021

Papptak – ett allt mer populärt val

Taket är den del av ett hus som tar mest skada genom åren. Allt från snöstormar och regnoväder till gassande sol och uttorkande hetta. Det finns många typer av material att välja mellan till husets tak. Ett alternativ är att välja takpapp. Näset Tak AB har specialiserat sig på just papp- och duktak och berättar om fördelarna.

På grund av de fördelar som takmaterialet har så är papptak fortfarande idag ett bra alternativ när man väljer bland de många takmaterialen som finns på marknaden. Det är billigare och lättare än till exempel plåt eller tegel. Ett papptak väger i snitt 5,5 kilo per kvadratmeter och ett tak av gummiduk, som används på industrilokaler, idrottshallar och andra byggnader med platta eller tak med liten lutning, väger cirka 1,5 kilo per kvadratmeter.

– Papptaken ligger ofta på de hus där du inte ser taket, förklarar Christopher Poshén på Näset tak AB, som garagelängor eller radhus med platta tak. Men även under terrassen eller balkongen där du behöver ha det vattentätt.

Kvalitet lönar sig

När man talar om papptak menar man egentligen flera saker. Papp är inte bara papp, även om det heter så. Papp har blivit synonymt med allt som är ett svart tak som inte är pannor eller plåt. Den billigaste och enklaste formen är vanlig enkel asfaltspapp på rulle som du spikar upp på taket. Men här finns även papp som svetsas ihop. För att taket ska vara slitstarkt är det mycket viktigt att man använder sig av rätt material, ett högkvalitativt sådant. Det är också viktigt att man lägger taket enligt konstens alla regler. Om dessa två faktorer är avbockade kommer du inte att uppleva några som helst problem med ditt papptak. Kvalitet lönar sig alltid i längden, därför bör du välja ett papptak av bra kvalitet.

– Idag är det populärt att montera solceller på taken och då behövs det fästen som är godkända och monterade av kunnig personal, säger Christopher, det är något som vi gör mer och mer då vi har lång erfarenhet och kunskap av takläggning och montering. Vår kundkrets är mest kring Göteborg med omnejd.

För att hålla en god miljöanpassat arbetssätt sorteras materialen redan på arbetsplatsen och Christopher samlar på sig tillräckligt mycket för ett rejält last för att även spara på transporter till återvinningen.

– Många gånger blir det lagning av tak som utförs, säger Christopher, men vi byter och lägger även om. Service och underhåll erbjuder vi också om kunden vill ha det. Som snöskottning på vintern till exempel.

Text: Sabine von Borgstede

Annons