Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Byggnation | Tak 7 okt 2021

Papptak – en populär klassiker på låg lutning

Ett ordentligt lagt papptak brukar hålla längre än tjugo år, något som många villaägare med låglutande tak kan intyga. Sköter man dessutom om det väl så förlänger man dess livslängd avsevärt. Begreppet papptak är egentligen både vilseledande och nedvärderande, men det är fortfarande det vanligaste takmaterialet på relativt platta tak. Men det förekommer även på många pulpettak. Vi ber Freddy Andreasson på Gotia Tak, förklara egenskaperna som gjort papptaket så populärt.

Ett papptaks livslängd kan variera mycket beroende på flera faktorer. Freddy Karlsson berättar:

–Dels är det en fråga om materialets kvalitet. Det finns många olika produkter, märken och material. Men generellt brukar man säga att ett modernt papptak av bra kvalitet håller i tjugo till femtio år. Den takpapp som vi funnit håller bäst heter Der­bigum SP4. Den har tjugo års materialgaranti, vilket är längst på marknaden. Och det är ju en stor trygghet för varje villaägare.

En annan avgörande faktor är takets läge och utsatthet. Stark sol i söderläge eller fuktiga vindar från havet ger mer slitage än en skogsglänta i lä. Men takläggarens noggrannhet och skicklighet har såklart också en riktigt stor betydelse. Det är något som Freddys team, med dess erfarenhet och seriositet, framhåller.

–En av fördelarna med ett papptak är att det kan vara betydligt billigare att lägga, än andra takmaterial. Både på grund av produkternas pris, och för att det går snabbt att lägga, säger Freddy.

Lämpligt på flacka lutningar

Takpapp är den vanligaste typen av takbeklädnad på platta och låglutande tak. Även ett pulpettak, det vill säga där hela taket lutar i en enda riktning, kan med fördel täckas med papp.

–Ja, särskilt i de fall som fallet är svagt och beläggningen inte syns lika väl, tillägger Freddy.

Bästa säsongen för att lägga takpapp är på våren eller sommaren. Men, det kan vara olämpligt i extremt stekhett solsken, beroende på materialens känslighet.

– Vi kan visserligen lägga vår takpapp under alla säsonger, men under de kallare månaderna så tar det lite längre tid. Det är mycket viktigt att hålla vätan borta, så man bör aldrig lägga takpapp vid ned­erbörd, eftersom man då riskerar att låsa in fukt i taket, under pappen.

Snabbt att lägga

Alla som någon gång har fått njuta av att se hur takpappläggare arbetar, upplever att det går snabbt. I synnerhet i jämförelse med att lägga takpannor, men även snabbare är plåt. Takpapp lev­ereras antingen som rullar, vilka Freddy lägger ut över undertaket, eller i form av mindre, formskurna skivor. Den produkten kallas vanligen “shingel”.

– Skillnaden ligger snarare i sättet som man lägger taket och vilken sorts tak de två typerna lämpar sig för. Shingel förutsätter nämligen en rekommenderad taklutning på minst femton grader, förklarar Freddy.

En annan skillnad är att takpapp som rullas kan målas, vilket inte går med shin­gel.

-Ja. Om du målar på shingel riskerar du att förstöra dess vattentäta egenskaper.

Text: Tom Swales / Sabine von Borgstede

Annons