Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur | Livsstil 30 maj 2017

Paolos nya villaliv har plats för lek och engagemang

Jag trivs så fantastiskt bra här, säger Paolo Roberto om sitt egendesignade hus!

Efter separationen fattade Paolo och hans exfru Lena det smarta och lite ovanliga beslutet att de skulle bli närbo och grannar för barnens skull. Den gemensamma tomten delades itu och Paolo designade och byggde ett nytt hus bara ett tjugotal meter från  det gamla huset där Lena bor idag.

– Det fungerar fint eftersom vi är så goda vänner, då är risken liten att det blir bråk och tjafs. 

Det verkar vara en smart och praktisk lösning att dela tomt och bo så nära varandra, inte minst för barnen som nu kan vara hos pappa eller mamma. Det handlar bara om att man bestämmer att barnen kommer i första hand.

Sagt och gjort. Paolo tog tag i saken, flyttade ut ur det gamla vitmålade vackra huset från 1907 och lät bygga ett ganska ovanligt modernt hus med ett anpassat exklusivt för honom och hans ofta hektiska liv. Huset är sådär hundra kvadratmeter stort. Kök, gym och två sovrum.

– Det här huset har blivit nominerat ett flertal gånger i olika arkitekttävlingar. Inredningen är också funktionell och lättstädad. Här finns inga pryttlar som samlar damm eller annat onödigt krafs. Jag har det jag behöver, romerska ringar i taket och en vedeldad pizzaugn. Jag behöver inget mer. 

Det är ett fantastiskt och väldigt speciellt hus i funktionell italiensk gammal stil som påminner om funkis. Höga fönster från golv till tak ger ett enormt fint ljusinsläpp.

Ork och mod gagnar affärer

Så kan livet bli när barn, mat och träning får ta stor plats. På sociala media kan morgonpigga följa Paolos tuffa men korta träning i ottan, redan vid femtiden.

– Jag tränar varje dag och börjar tidigt. Det ge en bra avspark för resten av dagen och för att kunna orka med. Jag går ut och springer och kör korta intensiva pass på 15-20 minuter. Den tiden räcker. Sedan yogar jag.

Paolo vill göra skillnad i människors liv, aktivera soffpotatisar och få människor att må bättre med ganska små medel. Han har fått rätt i sitt resonemang. Till och med forskarna erkänner nu att korta högintensiva träningspass räcker till för att få bra träning och för att kroppen att må bra.

Kalla gärna Paolo för en stjärna på entreprenörshimlen. Han sysselsätter idag c:a 200 anställda i alla de företag som han äger. Att göra affärer handlar för Paolo om mod och att våga. Våga att hoppa på nya möjligheter, orka satsa tid och pengar och Paolo har ständigt nya projekt på gång. Som inspiratör visar han att med rätt attityd och mental inställning kan man komma hur långt som helst.

– Den som aldrig vågar misslyckas eller ha fel kommer heller aldrig att uträtta något viktigt i sitt liv. Att vara modig är inte motsatsen till att vara rädd, utan det är att tycka något är viktigare än sin rädsla. 

Som före detta kampsportare och proffsboxare vet Paolo hur han tacklar tuffa utmaningar och kämpar för sina idéer. Han har också samlat på sig erfarenheter som programledare, skådespelare, författare, föreläsare, TV-kock, restaurang- och hotellägare.

Man slås av att Paolo verkar hinna med det mesta, han har hunnit med bland annat att skriva sju böcker, öppnat tre restauranger i Stockholm, Norrköping och Göteborg och han erkänner att fler restauranger är på gång. Och återigen visar Paolo att när han satsar så gör han det rejält och noggrant. Inget knussel. Det lyser i ögonen på honom när han berättar:

– För ett halvår sedan öppnade vårt flaggskepp, den 600 kvadratmeter stora restaurangen Pane Fresco i Nordstan i Göteborg. Vi satsar på riktiga och importerade råvaror. Kockarna och pizzabagarna har jag till stor del hämtat hit direkt från Italien för att kunna erbjuda äkta smakupplevelser från det syditalienska köket. 

Grön livsglädje

När Polo kopplar av odlar han sina grönsaker och han säger att det är något som alla vi kan och borde göra, även de sm inte ha gröna fingrar. Växthuset och pallkragarna står på Lenas del av tomten, men det gör inget. Familjen delar på bland annat zucchini, sallad, bondbönor, rucola, potatis, tomater, aubergine, chilifrukter och mängder av olika kryddor som basilika bladpersilja och rosmarin.  Inte undra på att maten blir god när Paolo lagar från egna färska råvaror.

– Det här med gröna fingrar är bara bullshit. Alla kan odla och sätta lite frön. Att plantera grönsaker, kryddor och påta i jorden är en meditativ avkoppling som hjälper mig att stressa av från vardagens hets en liten stund. De är så enkelt att beställa lite fröer på nätet och det kostar så lite. Våga prova och experimentera. Det blir så mycket godare och får en helt annan smak när man kan laga mat med egna grönsaker. 

Paolos häftiga trädgårdstips!

  • Glöm det här med gröna fingrar. Sätt igång och läs på fröpåsen.
  • Botanisera bland roliga fröer och beställ på nätet.
  • Använd rätt vatten, rätt sol och rätt jord.
  • Glöm inte att vattna ofta.
  • Alla plantor kanske du inte lyckas med, annat kommer att fungera.

Text: Jeanette Gardner

Bild: Daniel Ohlsson

Annons