Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Inredning 16 dec 2021

Ovanliga lampor lyser upp tillvaron

En lysande fiol på väggen. En telefon i bokhyllan som går att tända. Eller en kaffepanna som häller upp ljus i en kopp i köksfönstret. En ljuskälla kan se ut på många olika sätt. Lennart Henricssons lampor sprider inte bara glädje, de väcker också många minnen.

I konstens värld kallas en tavla med ett porträtt av en grupp människor som samtalar och deltar i en aktivitet för ett ”konversationsstycke”. Senare har begreppet mer kommit att handla om lite udda föremål som är så ovanliga och intressanta att de inspirerar till samtal.

Det är precis sådana ”konversationsöppnare” Lennart Henricsson skapar. Men han målar inte. Hans specialitet är att förvandla kameror, telefoner, musikinstrument och andra gamla prylar till lampor*. Det som började som en hobby har blivit ”Ljusa Idéer. Art by Lennart H” och tar nu alltmer av hans tid.

– Idag är människor medvetna om att vi inte ska slänga och köpa nytt, säger Lennart som har märkt av hur retro och vintage snabbt ökar bland inredningsintresserade.

Prylarna hittar han på loppisar och marknader samt i secondhand-butiker. Ofta springer han även på föräldrar som har fått syn på något de vill visa sina barn. För dem är en telefon med lur, knappar eller snurrskiva något verkligt exotiskt. Många små barn har knappt ens sett en kamera, nu finns de ju i mobilen.

Det vi ser som kära släktklenoder har mestadels bara ett affektionsvärde. Alla har vi väl på uppe på vinden eller nere i källaren lådor fyllda med gamla saker. Desto bättre då om de kan plockas fram och ges nya funktioner så att de kommer till användning igen. Lennart tar även emot beställningar när man vill ge egna gamla saker nytt liv.

– Morfars kamera som har blivit liggande eller bakelittelefonen som stod därhemma på hallbänken i barndomen förvandlas till något annat när man kan börja använda den igen, fast på ett helt nytt sätt, säger Lennart.

Allt Lennart gör om är fortfarande till största delen original. Därför finns det inte två lampor som ser likadana ut. Bland det knepigaste är att få till en telefon med svävande telefonlur.

– Inred med saker som har en personlig historia. Något du tycker om, som väcker roliga minnen och som får dig – och alla andra – att le. Det lyser upp tillvaron och blir en given konversationsöppnare på festen!

Text: Maria Lindberg Howard

Annons