Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Hälsa | Livsstil 20 dec 2023

Organtillskott används av allt fler

Generellt kan organtillskott definieras som hälsokostmedel med hög halt av olika mineraler, vitaminer och andra nyttoämnen som utvunnits ur animaliska organ. När det svenska märket, Nordic Kings, lanserade flera produkter på råvaror från svenska, ekologiska och gräsbetande djurbestånd så ökade intresset och tryggheten hos en bredare allmänhet. Vi ber grundaren, Robert Maas, berätta mer om organtillskott.

Organ, eller inälvor, har sedan urminnestid varit en viktig näringskälla för mänskligheten. Historiskt har det länge funnits kunskap om olika organs höga halt av värdefulla ämnen, och det har varit en del av traditionell kost och hälsokurer.

-Ja, men i modern tid har mångas inställning till inälvor förändrats, och betraktat det som motbjudande. Därför är det fler som föredrar en kapsel, där de nyttiga ämnena koncentrerats från ekologiskt gräsbetande svenska kor, berättar Robert.

Bland de svenskproducerade organtillskotten är kapslarna baserade på nötlever, samt produkten Organmix, särskilt populära bland de som fördjupat sig i animaliska nyttoämnen. Den bredare allmänhetens favorit tycks vara Benbuljong, i form av pulver.

-Den används i mycket matlagning och ger en tydlig smak av biff, och innehåller mycket protein. Men även riktigt hög halt av kollagen som stärker håret, huden och naglarna. Många användare med mag- och tarmproblem, vittnar också om positiv effekt.

Näringstätt multivitamin

Somliga tar organtillskott för att de har brist på vissa ämnen, medan andra tar tillskott för att få en generellt högre effekt av ämnena. Robert på Nordic Kings instämmer:

-Ja, man kan ha brist på viktiga ämnen utan att veta om det, men man vänjer sig och accepterar den hälsonivå man har. Då kan de bli en aha-upplevelse när rätt organtillskott tillför de ämnen som kroppen saknar. Det kan märkas i form av ökad hälsa, motståndskraft och energi.

Varför det nötlever-baserade tillskottet är populärt förklarar Robert så här:

-Många vet att nötlever är extremt näringstätt, och särskilt i kapslarna, och ofta kallas nötlever för naturens multivitamin. Bland annat för att det är rikt på järn, koppar, B12 samt A- och B-vitamin. Även folat som behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar.

Mix för bredare tillskott

Den som brukar äta stekt lever, leverpastej, korv med en andel lever eller levergryta har sällan behov av ett stort levertillskott. Då kan produkten organmix vara ett bättre tillskott, berättar Robert:

-Den har ett bredare spektrum eftersom organmixen har utvunnits ur lika stora delar hjärta, njure och lever. Hjärta innehåller mycket av coenzymet Q10, och njure ger kroppen den viktiga mineralen selen. Mixen har även en antihistamin effekt, som uppskattas av många med allergier.

Text: Tom Swales

Annons