Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 25 mar 2024

Öppna upp mot trädgården med glasräcke

Ett glasräcke skyddar, skärmar och öppnar upp, på samma gång. Villanytt vände sig till Jonas Halvarsson, försäljningschef på Räckesbutiken som har en gedigen och mångårig expertis inom glasräcke. Han ger gärna några räckestips på vägen.

Är det dags att byta ut ditt räcke på altanen? Många villaägare väljer glasräcke för att maximera känslan av frihet och öppenhet mot trädgården. När huset är byggt spelar ingen roll estetiskt – glasräcket passar alla arkitektoniska stilar.

– Räcke av glas suddar ut barriären mellan mig och det jag tittar på, tack vare det transparenta glaset. Att det är lättskött och underhållsfritt är också en av de stora fördelarna, menar Jonas Halvarsson.

Personlig anpassning

Ett annat bra tips som Jonas vill ge är att söka efter ett räcke som kan måttanpassas helt efter behov.

– Du vill ju inte att ytan ska begränsas bara för att räcket har en viss längd. Sök en leverantör som kan göra en personlig anpassning av produkten. Inte bara måtten på höjd och bredd utan också färger och material på stolpar och överliggare. Personliga val gör att räcket kan bli en riktigt fin del av huset, utan att tappa säkerhetsaspekten, säger Jonas.

Det säkra före det osäkra

För den som är på gång med att sätta upp ett glasräcke finns det säkerhetsaspekter att ha med sig. Om fallhöjden är mer än tre meter finns det lagstadgade krav på räckets höjdmått. Räcken får inte heller vara klättringsbara och man bör ha koll på avstånd och glipor så att inte små barn kan fastna.

Jag vill poängtera detta med säkerhet. Räckets syfte är i första hand att skydda, därför måste det uppfylla lagkrav och normer. Vänd dig till en leverantör som är trygg och kan erbjuda en säker produkt. Det är bra att kunna prata med någon för att få hjälp, tipsar Jonas.

Ibland får Jonas frågan om glaset är ömtåligt, men han menar att det är mycket hållbart.

– Återigen, säkerhet är viktigt. Våra glas är laminerade, det sitter en folie mellan två skivor. Så om glaset går sönder sitter det ändå kvar.

Hållbart, underhållsfritt och enkelt att montera

En annan fördel med glasräcken är att de knappt kräver underhåll, är tåliga mot väder och vind och enkla att rengöra.

Du tar bara vattenslangen, rengöringsmedel och en svamp och tvättar av glasskivan.

Att montera ett glasräcke är inte heller svårt, berättar Jonas.

– Kan du hantera en tumstock och skruvdragare kan du klara det. Och det finns tydliga filmer och instruktioner som stöd. Men skulle det ändå inte gå hjälper leverantören säkert till på plats. Iallafall jobbar vi så på Räckesbutiken, avslutar Jonas Halvarsson.

Text: Eva Rydinger

Annons