Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Måleri/Tapeter 13 maj 2023

Ombonat med gammeldags uppåt väggarna

Nu sköljer retrotrenden in och upp på våra väggar med äldre, gammeldags tapeter. Både villaägare till nya som gamla hus hakar på trenden. Vi vände oss till expertisen och

Kenny Helje Haga på Västerdala Måleriservice för att ta tempen på retrotrenden.

Retro är på tapeten. Bokstavligen. Kenny Helje Haga på Västerdala Måleriservice kan berätta att man sedan en tid tillbaka fullkomligt tapetserat Dalarna med omnejd i varma, nygamla mönster från 40-, 50-, 60- och 70-talen.

– Det ligger i tiden. När det är oro i världen söker vi efter det gamla som ger trygghet och en lugnande effekt. Min uppfattning är att man vill komma bort lite, säger Kenny Helje Haga.

– Det är tydligt att vi har lämnat den kalla färgskalan bakom oss och vill ha mer naturnära och varma toner. Samtliga kollektioner från de stora tapetleverantörerna visar samma sak. Det nya ger en mer ombonad och personlig känsla, säger kollegan Ebba Helje och bekräftar att det går helt i linje med vad som trendar på home styling-sidor i sociala medier.

Vitt och fräscht är förbi

Kenny upplever också att även för bostäder som går under nybyggnadsproduktion är det allt vanligare att tapetsera. ”Vitt och fräscht” som trend gäller inte längre.

– Till och med i nya bostadsrätter sätts det upp tapeter nu. Tidigare var det eventuellt en tapetserad fondvägg, men nu handlar det om rummets alla väggar. De gammaldags mönstren ger en varm, go och välkomnande känsla.

Västerdala Måleriservice har många av sina kunder och projekt i ute i fjällstugorna som också nåtts av den tillbakablickande trenden. Stugägarna väljer även här gärna mörka lasyrer och lite mörkare tapeter.

– Innan var det vitt överallt, men nu vågar man ta ut svängarna och färgsätta sina hem. Något som blir allt vanligare är att man målar in en och samma kulört i lister, dörrar och till och med i tak. Man vågar vara mer personlig, berättar Ebba.

Retro i våtutrymmen

Det är inte bara tapeter och färger som väcker retrodrömmar till liv utan även porslinet i badrummet får gärna vara tidstypiskt och avocadogrönt.

– Men du får aldrig tapetsera i våtrumszon, så tapet i badrum fungerar inte. Däremot tapetserar vi ofta toaletter med de nya färgerna, säger Kenny.

– En annan sak som blivit populärt – men inte i badrum – är att sätta tapet i taket. Antingen som fortsättning på väggen eller som enda mönster och med målade väggar, säger Ebba.

Enkelt att göra om när man tröttnar

Visserligen kan det bli billigare och enklare att måla. Men med dagens så kallade easy up-tapeter som är förlimmade är det relativt enkelt att sätta upp tapeterna om väggarna är släta och vinklarna raka.

– De limmas direkt på väggen, kant i kant, de är inte så känsliga, säger Kenny.

Fördelen med denna typ av tapet är att det är enkelt att tapetsera om när man har tröttnat, kanske när retrovågen har dragit över. Våden kan fästas i flera lager på väggen.

– Men underarbete är a och o. Fuska aldrig med det oavsett om du ska måla eller tapetsera. Det finns inga genvägar för ett bra resultat, avslutar Kenny Helje Haga.

Text: Eva Rydinger

Annons