Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur | Livsstil 28 mar 2017

Om Mello, Musik och Mat – Sveriges nya stjärnskott Benjamin Ingrosso talar ut

I år är Benjamin en av de 12 finalisterna som gör upp om första platsen i finalen den 11 mars i Stockholm, för att därefter med tur och skicklighet kanske ta sig till Kiev för Eurovision Song Contest 2017.

– Att komma till final är så stort! Benjamin ler. Trots att han bara är 19 år framstår han som cool, scenvan och mycket rutinerad.

Det är snart 10 år sedan som han, endast 9 år gammal, vann Lilla Melodifestivalen med låten Hej Sofia.

– Det var ju klart jättespännande då när jag var liten och precis som alla andra, har jag växt upp med Mello, då och då under åren kollat på programmet och hejat på någon favoritlåt. Men jag har självklart helt andra förväntningar idag när jag är en del av ett så stort evenemang som Melodifestivalen faktiskt är.

– Jag gillar egentligen inte att tävla. Det blir så hajpat med alla kommentarer i sociala media, folk tycker si och så, men när jag skrev låten Good Lovin’ så kändes den helt rätt i mellosammanhang.

Retro och god mat

Benjamin bor med sin syster Bianca och lillebror Theo hemma hos mamma, artisten Pernilla Wahlgren på Lidingö. Ännu är det inte dags att flytta hemifrån.

– Det är klart att stan lockar om man får närmare till allt. Jag tycker att Östermalm är ett sjukt najs område. Södermalm kring Nytorget har också en mysig atmosfär.

När Benjamin vill hämta nya krafter så gör han det framför allt genom att träffa människor, äta god mat, byta miljöer och lyssna på musik, både äldre retromusik och modern pop.

– Jag tycker om blandad musik, kan till exempel inspireras av bra retromusik som Bee Gees, Stevie Wonder och Michael Jackson. Genom åren har jag lyssnat på en hel del mellolåtar som är äldre än vad jag själv är. Jag tänker direkt på Ted Gärdestad som med Satellit vann Mello 1979. Men sedan tycker jag om Salem Al Fakirs sköna Keep On Walking som ju också blev en stor mellosuccé för några år sedan.

Att byta miljö och platser, träffa nya människor inspirerar. Benjamin vurmar för New York. När han var där sist och hämtade inspiration hade han en svacka i låtskrivandet, men kom hem med ett helt nytt album.

– Och Syditalien förstås. Det är där jag känner att jag har mina rötter och längtar alltid dit. Italien har allt. Kläder, parfymer, bra artister, härlig musik, film, bilar, konstnärer… och inte minst suveränt god mat. Det stora matintresset har Benjamin fått från sin pappa, stockholmskrögaren Emilio Ingrosso, som han har en nära relation till. Med jämna mellanrum försöker han att hälsa på i restaurangen på Mallorca för att koppla av och laga mat tillsammans. Favoriträtten är pasta.

Tillsammans med systern Bianca har Benjamin en sida på Instagram om italiensk mat med många recept – food by famiglia.

Laddar för final

Under veckorna innan och även nu inför festivalfinalen så har det varit en mycket hektisk tid för Benjamin. Höga förväntningar. Stor arena och stor publik. Tv-kameror på. Intervjuer före, under och efter. När vi träffar Benjamin förbereder han sig inför slutspurten i Mello. Han säger att han laddar batterierna genom att sjunga och träna mycket.

Musiken har han i blodet och sedan dess har vi kunnat se honom i en rad musikaler på scen och film samt tv-program. Vi minns hans pondus på dansgolvet när han tillsammans med dansösen Sigrid Bernson vann Let’s dance.  

För ett och ett halvt år sedan bestämde sig Benjamin att satsa på en solokarriär. 2015, skrev han kontrakt med TEN Music Group och släppte sin fösta singel ’Fall In Love. Benjamin kallar sin genre för modern soul pop.

– Höjdpunkten i min karriär hittills var nog min första singel, Fall in love, för det var också första gången då jag kände att det genuint var bara jag till 100%.

Det kanske är känsligare att vara med i Mello om man som artist dessutom tävlar med en egen låt, vad händer om du inte vinner med Good Lovin’?

– Det är klart att den låten betyder väldigt mycket för mig, men jag har kommit till final och bara det är bra. Så får vi se hur det går sen. Blir det inte Kiev så har jag i alla fall gjort mitt allra bästa. Mer än så kan jag inte göra. Jag är nöjd och kommer att släppa några sjukt bra låtar i år, turnera, göra nya samarbeten och en del snygga musikvideos.

Två hemlisar som folk inte vet om Benjamin Ingrosso?

”Att jag är hyfsad bra och på att rita och måla.”

”Att jag är självlärd pianist och gitarrist.”

Text: Jeanette Gardner

Foto: Karl Anton Björkman

Annons