Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Byggnation 4 jan 2022

Ökande intresse för underhållsfria staket

Vinylstaket är fortfarande det enda underhållsfria alternativet, för den som ska köpa ett nytt staket. Nu har även miljövänlighet, hållbarhet och pris seglat upp som ytterligare argument. Villanytt bad Martin Ellvåg, på Vinylstaket.se förklara mer.

De stigande priserna på trävirke, har gjort att vinylstaket inte längre är ett dyrare alternativ. Och när villaägare slår ut inköpspriset på 30 – 40 års livslängd, utan kostnader för inoljning eller målning, så framstår vinylstaketen som ännu mer prisvärda.

-Ja, och somliga betraktar vinylen som ett miljömässigt hållbarare material än trä, för staket. Man undviker ju tryckimpregnerande kemikalier, målarfärger och träoljor som riskerar att läcka ut i marker och vatten, berättar Martin Ellvåg.

Länge fanns en föreställning om att vinylprodukter fort blir matta, gulnar, torkar och blir bräckliga.

-Det gäller inte våra vinylstaket, intygar Martin. Sedan vi startade försäljningen av nuvarande material och modeller 2008, så har vi noggrant följt åldrandet, och de är fortfarande i prima skick.

En enkelhet som attraherar många att välja vinylstaket är monteringen:

-Det krävs inget precisionssnickeri, och vill man ha kortare sektioner så kapar man enkelt reglarna med en såg.

Stilen kan varieras

Villanytt tittar på de olika modellerna, varav Klassisk och Traditionell ofta väljs till villor med sadeltak, traditionellt romantisk byggstil och snickerier, samt fritidshus med lite rustik känsla. Modellen Modern är mer linjär och stram i sin elegans, och väljs till både tidiga funkishus och nutida arkitektur. Ofta villor med moderna material, släta ytor, glaspartier och ibland pulpettak.

-Många gillar att de så enkelt kan variera stilen på stolphattarna, tätheten och bredden på staketspjälorna, för att anpassa stilen till huset. Och, de som behöver ett högre och insynsskyddande plank, eller ett inramande vindskydd runt sopkärlen, väljer det i samma underhållsfria material och färg.

Kapning och beräkning

Att, som villaägare, beräkna hur många delar som krävs för sin planerade sträckning, visar sig vara lätt. Dels så kan man mejla över en skiss och få allt sammanställt, eller själv rita upp staketsättningen med ritverktyget på hemsidan. Då räknar verktyget ut delarna som krävs och totalpriset.

-Allt som står utomhus drabbas såklart av naturliga beläggningar, nedfall och damm med tiden. Men efter en runda med en mjuk svamp och såpvatten, så blänker staketet igen, avslutar Martin.

Text: Tom Swales

 

Annons