Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Bilar | El/Energi | Motor 27 apr 2023

Nytt butikskoncept ger laddbox och installatör på samma klick

Att köpa laddboxen för elbilen i en butik och sedan leta upp en lokal elektriker med vana av den produkten har länge upplevts som krångligt. Som svar på konsumenternas önskan har Elbilsvaruhuset.se kopplat samman köpet av både laddboxen och en passande installatör i närheten. Villanytt tittar på konsumentfördelen och ber grundaren, Filip Sernhede, ge köpråd.

Filip berättar hur konceptet förenklar både köp och installation för konsumenten:

-När man beställer laddboxen så ingår installationen i priset, och därför fyller man i några enkla frågepunkter om förutsättningarna på installationsplatsen. Vi ser då till att uppdraget går till en rutinerad installatör i kundens närhet, som ingår i vårt samarbetande nät. Inom kort ringer installatören upp kunden och frågar när installationen önskas bli utförd. Det är ju så mycket enklare än att konsumenten själv ska leta upp en elfirma med vana av laddboxar, och att kunden ska förklara laddboxens förutsättningar. Att vi även fixar kundens ansökan för grön-el-bidraget, i samband med köpet, är mycket uppskattat.

Att välja rätt laddbox, bland butikens många märken och modeller kan skapa lite ambivalens. Men Filip berättar att de gärna bistår med att identifiera kundens behov och föreslå lämpligast box för deras hus, bil och önskade funktioner, designkrav och budget.

Exempel på kundbehov

Vi tittar på tre olika kundtyper, och ber Filip föreslå en lämplig laddbox för var och en. Exemplen är generella, utan hänsyn till närmare detaljer.

-Till exempel, en villafamilj kanske har solpaneler och en el- eller hybridbil. De vill kunna ladda billigt och miljövänligt, men har kanske inget avancerat intresse av att jobba med menyer, kalibreringar och inställningar. Då kan Wallbox, med sina lätthanterliga funktionslägen, passa utmärkt. När solen skiner går den i ecomode och tar vara på den egna gratis-elen från panelerna. När solen inte skiner så laddar den med köpt ström från elleverantören.

Ett villahushåll med två laddbara bilar som används på olika sätt och tider bör ha två laddpunkter – en för varje bil.

-Där kan boxen Chargeamps Aura vara ett bra val, eftersom den har en mycket trygg lastbalansering. Det innebär att även om båda bilarna laddas samtidigt som hushållsmaskiner och värmepunp går så finns ingen risk för att husets elsystem överhettas eller säkringen utlöser. Lastbalanseringen ser till att billaddningen bara får så mycket el som huset just för tillfället tillåter, förklarar Filip.

Välj långsiktigt

En vanlig kundgrupp på Elbilsvaruhuset.se är de som önskar alla funktioner, men troligen ändå kommer låta dem gå på automatik. Filip framhåller då laddboxen Zaptec Go, med alla möjligheter för manuella fininställningar via menyerna, om den som vill ”nörda” ner sig. Men samtidig erbjuder den full automatisering.

-Ett allmänt köpråd är att en box inte bara ska täcka de nuvarande behoven. Dina önskemål kan förändras, elmarknaden kan skapa nya behov, och om du ska sälja huset så värderar nya köpare om boxen även passar dem.

Text: Tom Swales

Annons