Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Mat & Dryck 14 jan 2024

Nya smaker i det italienska köket

Med mer än 40 år i restaurangbranschen och flera kokböcker kände den prisade stjärnkocken att det var dags för att laga italiensk mat med en tvist. Villanytt har talat med krögaren Robert Maglia om det italienska köket 2.0.

Krögaren Robert Maglia på The Monk by Enoteca Maglia i Göteborg vill servera italiensk mat på ett nytt sätt genom att ta in ingredienser från andra internationella kök.

–Jag känner mig tillräckligt säker för att prova att ta nya grepp och så drivs jag av nyfikenhet. Jag märker även av det i köket. Alla tycker det här är kul. Många restaurangägare faller nog lätt in i gamla hjulspår och fortsätter med samma koncept. Det skapar dynamik att få ta fram nya rätter, säger han.

Krispighet och hetta

Robert Maglia är en skolad frankofil men har halkat in i det italienska köket som han beskriver det på ett bananskal. Hans pappa är från Italien och det italienska köket har han fått med sig sedan barnsben.

–Vi vill inte ändra på ett vinnande koncept samtidigt vill vi utveckla det italienska köket och ta det vidare. Därför tänker vi brett och lagar nya oväntade kombinationer, säger Robert Maglia.

På menyn finns bland annat vårrulle med burratta och jalapeños.

–Vårrullen ger en krispighet med fin med hetta från chilin, säger Robert Maglia.

Stort intresse för nya smaker

Han ser att utvecklingen går mot att allt fler träffas ute och äter i stället för att träffas hemma. Han tror att det beror på att vi är inspirerade av hur man gör på kontinenten. Robert Maglia menar att de flesta svenskar är mer beresta idag och har provat en bredare palett av smaker. De vill prova nytt och är mottagliga för nya smaker.

– Hittills har ingen protesterat. Italienska köket har långa traditioner som har stått sig mot trender. Därför är det italienska köket är en bra grund för att göra nya utflykter smakmässigt, säger han.

Det kommer fortfarande att finnas klassiska italienska varmrätter på menyn som risotto med pilgrimsmusslor och pastarätter som färsk tagliatelle med tryffel, citron, gräslök och parmesan. Restaurangen kommer att fortsätta med inslag som Dj:s, events, gästkockar, livemusik och vinmiddagar.

–Det ger en extra krydda för gästerna, säger Robert Maglia.

Text: Karin von Scheele Pettersson

Annons