Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Livsstil 11 nov 2021

Nya naturmaterial lyfter hem och miljö

Hållbarhetstrenden, global som lokal, i ekonomi, miljö och produktion, skapar nya spännande produkter av naturmaterial – Därmed även ökade inredningsmöjligheter.

Växtmaterial kan användas till de mest oväntade ting. Dessutom rädda den ofta sällsynta resursen färskvatten, plus öka kvinnors oberoende. Förutom att pryda våra hem.

Camilla J Bergsten i Borås har stor kunskap om nya schysta inredningsprodukter. Hon har rest mycket i södra Asien och lagt produktion där, som produkt- och inköpsansvarig på Månsing. Från Indien, yogans hemland, kommer exempelvis vackra yogamattor som vävs för hand av ekologisk bomull.

– Något som märkligt nog har saknats på marknaden. De görs av självförsörjande kvinnokollektiv, tillägger hon.

Vattenhyacinter…

Bergsten har också några blöta fingrar med i ett spännande vattenvårdsprojekt: I Indonesien låter de kvinnor tillverka vackra ting av sådant som annars mest vållar väldiga bekymmer. Råmaterialet är lika udda som miljötillvänt: Önationen längs ekvatorn har mycket stora problem med invasiva vattenhyacinter (enhjärtbladiga växter med familjenamnet Pontederiaceae).

… blir böddalonse

Växterna minskar solens instrålning och därmed även möjligheterna för fisk att växa till och bli till föda. Via hennes försorg skördas istället hyacintbladen. De får torka och kvinnor gör det sedan till förvaringslådor i olika storlekar. I Sverige benämns de, enligt det västgötska knallespråk som också gett hennes företag dess namn, ”böddalonse”.

Turkiet och Vietnam

Annat, lika använd- och hållbart som vackert, är handdukar från Turkiet, mattor av jute och sisal från Indien och korgar från Vietnam, givetvis av miljömärkta material. Dessutom finns brickor av vattenhyacint, väskor av rotting och läder från Bali. Produktionen sker med stora insikter om textil, kulturhistoria och miljö, plus rättvisetänk. Ambitionen är så få miljöstörningar som möjligt. Företaget är granne med Textilhögskolan och drar också stor nytta av designern Elin Peterson.

Text: Nils Lindberg

Annons