Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Hälsa | Livsstil 30 okt 2023

Nya efterlängtade vacciner

Nu släpps bland annat vaccin mot nya omikronvarianten eris, denguefeber och RS-virus. Med tanke på de faror som de här virusen utgör så är de nya vaccinerna mycket efterlängtade. Peter Gutniak, verksamhetschef för Vaccin.nu berättar mer.

Denguefeber betraktades förut som en tropisk sjukdom, men i takt med att klimatet blir varmare så finns den nu även i Europa.

-Att vi kan förhindra dengue, eris och RS-virus med de nya vaccinerna så snabbt och säkert är fantastiskt. Pandemin accelererade utvecklingen av vacciner med flera decennier. Alla blev också mer medvetna om möjligheterna och de många anledningarna till att skydda sig. Till exempel, alla som haft vattkoppor bär faktiskt på bältrosvirus, men risken för att insjukna i bältros kan minskas betydligt med vaccin. Fler har insett att redan vid femtio blir immunförsvaret försvagat och att man då bör tänka på vaccineringar. De har en avgörande roll för träna upp immunförsvaret, förklarar Peter.

Risk oavsett om man reser eller ej

Det är också till stor del vaccinernas förtjänst att vi åter kan resa efter den trista pandemin. Hos Vaccin.nu märks det i att många fler bokar resevaccineringar.

-Ja, instämmer Peter. Det betyder att man i mycket god tid inför resan bör se över vilka skydd man har, och tidigt boka den vaccinering som saknas och rekommenderas för resmålet.

Men det är inte bara upplevelser som vi tar med oss hem:

-Fler resenärer får med sig smittor hem, som riskerar att spridas i Sverige. Så även de som inte reser bör se över vad de har för skydd, förklarar Peter Gutniak.

TBE kan drabba året runt

Villanytt ber Peter om sitt bästa råd till läsarna.

-Villaägare och deras husdjur, rör sig naturligt där fästingarna finns. Så se till vara vaccinerad mot TBE. Efter ett antal doser får man flera års skydd. Vänta inte till våren, för året runt drabbas ovaccinerade av TBE. I synnerhet söder om Dalarna. Ett råd är att välja vaccinatör med lite mer medvetenhet, precis som när man väljer frisör.

Text: Tom Swales

Annons