Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Arkitektur | Byggnation 6 apr 2024

Ny tjänst hittar experten till ditt projekt

Villaägare som vill bygga ut huset eller behöver designplaner för sin trädgård har ofta svårt att hitta rätt arkitekter och designers. Många byråer och designföretag är nischade på olika saker, varav vissa bara jobbar med större uppdrag, på andra orter eller bara mot företag. Därför startades onlinetjänsten Archmatch.com, som matchar husägarens projekt med lämpligaste expert.

Allt fler arkitekter, konstruktörer, inredare och trädgårdsdesigners ansluter sig till Archmatch. För husägarna ökar då chansen att hitta ”den där” konsulten med just den erfarenheten, inriktningen, kompetensen som eftersöks – och kanske i den trakt som du önskar. Johan Norman som, tillsammans med Sara Boklund, har startat tjänsten förklarar mer:

-Låt säga att du ska bygga ut huset och behöver en arkitekt som kan rita en snygg och välfungerande lösning. Då fyller du i frågeformuläret om ditt projekt, dina önskemål och en del förutsättningar. Inom ett dygn får du då ett förslag på den lämpligaste konsulten, för just ditt projekt. Det sker varken slumpmässigt eller automatiserat. Vi handplockar den av våra samarbetade experter vars kompetenser passar uppdraget. Som användare kan du även läsa experternas profiler, och direkt kontakta den som passar.

Trädgårdsdesign på distans

Trädgårdsdesign är också en efterfrågad expertis. Många tomtägare söker någon som kan ta ett helhetsgrepp om hela utemiljön. Men det kan även gälla mindre tjänster, som att välja passande växter för en ny rabatt.

-Att ringa runt eller googla efter arkitekter, konstruktörer, inredare eller trädgårdsdesigners är nästan omöjligt. Deras inriktningar är så olika, så chansen är liten att de jobbar med just de som du behöver. Särskilt om du vill att experten ska finnas hyfsat nära, så de kan komma och titta, tillägger Johan.

Som privat villaägare känns det alltid tryggt om konsulten kommer och tittar på förutsättningarna som projektet ska anpassas till. Men man bör ändå veta att designers och arkitekter har stor vana av att jobba med projekt på distans. Under ”mina sidor” på Archmatch finns smidiga funktioner som videomöten, och möjlighet att visa sparade bilder, ritningar och dokument.

-Visst. Så det behövs sällan en fysisk närvaro. Men självklart kan husägaren välja att prioritera närheten.

Alltid ansvarsförsäkrade

En annan fördel med onlinetjänsten Archmatch, är att alla experter har kontrollerats så att de uppfyller en mängd kravpunkter. Johan Norman ger ett exempel:

– Alla har bland annat ansvarsförsäkring, så att skador på fastigheten eller egendom kan ersättas om expertens ritning eller beräkning har vållat ett problem. Den risken är såklart extremt liten när man anlitar dokumenterade proffs. Men det är ändå en trygghet som husägare oftare borde fråga efter när de anlitar entreprenörer i alla sammanhang.

Text: Tom Swales

Annons