Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Golv/Mattor | Inredning 30 apr 2022

Nu är det dags att ge ditt trädäck lite kärlek

Ser trädäcket lite trist och tråkigt ut efter vintern? Eller värre än så, är det slitet eller påväxt med halkfarliga alger? Nu är tiden att göra något åt saken och ge ditt trädäck lite kärlek! En tvätt kan göra underverk och att anlita proffs för jobbet är en bra idé. Vi förklarar varför och ger några tips.

När är det dags att rengöra trädäcket på din altan eller uteplats? När du själv tycker det ser tillräckligt trist ut är ett svar. När du halkat omkull en gång för mycket på grund av algpåväxt på plankorna är ett annat. Konrad Löwhagen på Ångtvättbilen, som gör altanrengöring till husägare över hela landet, ger sitt svar, lite mer ur träets perspektiv:

– Generellt behöver du rengöra trädäcket och se över ytbehandlingen en gång om året. Då gör du vad du kan för att hålla ditt trädäck i gott skick så länge som möjligt. Skuggiga partier får oftare algpåväxt och har större behov av rengöring än öppna ytor, säger Konrad.

När på året som är bäst att rengöra trädäcket spelar för träets del ingen roll, så länge det inte är minusgrader. Men för de flesta av oss är den tidiga våren en naturlig tidpunkt: innan utemöblerna ställs ut och med jobbet gjort och däcket skinande rent när den varma säsongen börjar.

Snabbare och skonsammare tvätt

Nästa fråga: kan jag tvätta trädäcket själv? Ja, absolut, så länge du undviker högtryckstvätt. Högtryckstvätt riskerar skada träet, både genom att ge fula spår i ytan och pressa in vatten i virket. Det finns två stora fördelar med att anlita proffs för att rengöra ditt trädäck (förutom att du slipper göra jobbet själv): det går snabbare och tvätten är garanterat skonsam.

– Vi använder skurmaskiner som rengör och såpbehandlar trädäcket. Det är effektiva maskiner som tvättar skonsamt med hjälp av roterande rondeller. Ett normalstort trädäck tvättar vi på en halv dag. Husägaren behöver inte vara hemma under tiden, men vi behöver tillgång till vatten, el och en trädgårdsslang.

Välj rätt ytbehandling

Mer kärlek kan du förstås ge ditt trädäck i form av en vårdande ytbehandling efter tvätten. Det finns flera alternativ att välja emellan.

– Såpa, olja eller lasyr och kiselbehandling är de vanligaste metoderna. Behandling med såpa impregnerar träet väl, olja ger en allmänt mörkare träton medan lasyr finns i olika färgkulörer. Kiselbehandling gör träet mer motståndskraftigt mot smuts och påväxt, och ger också träet en lätt silvergrå ton som har varit väldigt populär de senaste åren, berättar Konrad Löwgren.

Slutligen: är ditt trädäck för hårt slitet eller skadat för att en tvätt ska vara meningsfull innebär det inte att hoppet är ute. I många fall kan en slipning rädda ditt trädäck och ge det ett nytt liv.

Annons