Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Byggnation | Trädgård 15 jun 2022

Norrlandsmys hemma med grillsstuga i trädgården

Ett lusthus eller en grillstuga kan ge en ny dimension till din trädgård, som en plats att trivas på och umgås i inte bara under sommarmånaderna utan året om. Det finns dessutom en del spännande kombinationer: vad sägs om ett lusthus med grillplats i eller en grillstuga med bastu?

Tanken med ett lusthus och en grillstuga är i grunden densamma: ett extra rum och en trivsam plats utanför det vanliga huset, gärna i trädgården eller någon annanstans på tomten. Ett lusthus har vanligtvis större fönsterpartier och i det kan du förlänga sommarsäsongen och njuta av en mysig utekänsla inne även tidig vår och sen höst.

Spännande kombinationer

Grillstugan däremot är i regel rustikare och med en eldstad i mitten bjuder den in till grill- och myskvällar även under årets mörkare och kallare tid. Men det finns också spännande varianter. Tommi Grundström på Haparanda Wood Art, svensk tillverkare av olika fritidshus, tipsar om två.

– Varför låta det ena utesluta det andra? Vi har lusthus med inbyggd grillplats, en lite elegantare eldstad med skorsten i mitten av huset. Man kan även få grillstuga med en bastu tillbyggd som ett extra rum.

Komplett norrländskt mys

Medan lusthusets historia härrör ur europeiska slottsträdgårdar finns grillstugans ursprung att söka i de norrländska skogarnas djup. Väljer du att bygga en grillstuga eller rentav en grillkåta – med lägre väggar, mindre fönster och tålighet för större snömängder – kan du få ett komplett paket norrländskt mys hemma i din trädgård.

– Att samlas för grill och bastu tillsammans och sitta runt elden och prata, det är en mycket speciell form av avslappning. Våra grillstugor är byggda av dubbelspontad tätfibrig, FSC-märkt furu från skogarna runt Pajala, med halvrundade timmerväggar och kommer komplett med renskinn till bänkarna, trätallrikar till maten och den mesta grillutrustningen.

Byggs upp i moduler

Både grillstugor och lusthus finns i många olika modeller och storlekar. Vanligast för villatomten är 9-10 kvadratmeter. Husen levereras oftast i färdigbyggda moduler som den någorlunda händige kan bygga ihop själv på en dag eller två, medan det med professionell hjälp tar några timmar. Grillstugan med bastudel är något större, 15-16 kvadratmeter och tar med bastuutrustningen i åtanke lite längre tid att bygga ihop.

– Men även här finns det alternativ. En del av våra engelska kunder beställer grillstugan med bastudel, men hoppar över själva bastun och extrarummet bli en sovplats för gäster istället. Ja, varför inte?

Text: Tobias Christoffersson

Annons