Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Arkitektur | Byggnation 19 aug 2021

Nordisk naturdesign välkomnas i inredning, världen över 

Med föremål av tåliga träslag, livfulla ådringar och former från naturen så får man en varm känsla i interiörer. I synnerhet om den övriga interiören är modernt linjär och avskalad. Det här gör att inredningsintresserade i både Europa och på andra kontinenter intresserar sig för välarbetade barstolar, bord och lampskärmar av nordisk och nordeuropeisk ek. Mer om detta berättar Mika Vacker och Misha Åkerholm, på Botnia Orientalis Design i finländska Jakobstad.

När Villanytt botaniserar bland de intressanta taklamporna, borden, stolarna, serverings- och skärbrädena så syns en nära koppling till naturen. Formgivaren och tillverkaren Misha Åkerholm instämmer:

–Ja, vi trodde i början att former av blad, älghorn och fiskar främst skulle passa i jakt- och fiskestugor. Men snart förstod vi att det var i moderna hem som man längtade mest efter att få in en del av naturen. För oss, som designar och tillverkar, är det både viktigt och naturligt att använda de former och träslag som vi känner oss hemma i. Trots att trä inte är transparent så har de lyckats skapa moderna lampskärmar av ek och björk.

–Det uppstår ju ett särskilt varmt och välkomnande sken, när ljuskällan reflekteras mot träskivorna som skärmen är uppbyggd av, tillägger Mika.

Tål att användas

Även om dom även använder björkfaner, så är ek det som främst karaktäriserar deras skapelser.

–Eken har ju inte bara fördelen att vara vacker, utan dessutom tålig. Särskilt i ändträt, som vi bland annat limmar och pressar samman i vissa av våra skärbräden. Ytan blir extremt hård, och när den smorts in med olja så fastnar inte smuts och matrester, så det räcker med att torka av den. De flesta håller nog också med om att ek, som åldrats och använts, får en extra charm, tillägger Mika.

Det skulle nog få säga om plast, glas, krom, lackade ytor eller många andra material, noterar Villanytt. Att föremål ska kunna älskas och nyttjas under lång tid in i framtiden, är lika viktigt för kreatörsteamet som för deras målgrupp.

Barstol blev viral succé

Bland de mest trendande möblerna hittar vi det trebenta och nätta soffbordet Lindlöv. Med formen av ett lindblad, där bladnerverna fräst ur den rustika ekskivan, har detta blivit en ”conversation-piece” i många miljöer. Men mest kärlek i sociala medier har barstolen, som Mika visar oss, fått:

–Den här var bara ett specialarbete, men när vi la ut bilden på nätet så fick den över trettio tusen gillare. Då beslöt vi att tillverka och erbjuda den i vår webbshop, och den är mycket omtyckt.

Text: Tom Swales

Annons