Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Byggnation | Fönster 26 jun 2021

Njut av solig utsikt, men slipp hettan

Vi nordbor är inte bortskämda med mycket sol och värme men när högsommaren är här blir våra hus som bastun. Smöret smälter vid frukosten och skinnsoffan går inte att sitta i utan handduk under. Med en solskyddsfilm monterad på glaset får man ett svalare och jämnare inomhusklimat enligt expert Petrus Hallman, hos Film på glas i Kungälv.

Enligt Petrus kan en solfilm på ditt fönstret sänka värmen upp till tio grader en varm sommardag. En solskyddsfilm behöver inte vara mörk för att vara effektiv, det finns produkter som knappt syns men stoppar 63 procent av värmeinstrålningen.

– Många hus byggs med lågenergiglas för att hålla kvar värmen inomhus , men när solen skiner och det är stora glas blir de ofta för varmt i rummet . Det man spar på uppvärmningen under våra kalla månader de förlorar man på AC och kyla, säger Petrus. En solfilm kan ta bort upp till 90 procent av värmeinstrålningen, då är den mörk förstås , men att ta bort ca 65 procent utan att dämpa ljus insläppet nämnvärt är nästan otroligt, säger han. Våra filmer stoppar 99 procent av det skadliga UV-ljuset som i kombination med värme bleker dina möbler och golv.

Jämnare inomhusmiljö

Petrus förklarar att en solfilm ger en jämnare inomhusmiljö, byggnaden får inte en värme chock när solen tittar fram, värmesystemen får en jämnare kurva och sparar energi.

Solljuset som ger oss hälsa och glädje kan ibland vara skönt att skärma av utan att för den saken skull ta bort utsikten och ljuset utifrån. Men den härliga solens strålar bleker våra möbler, golv, mattor och textilier och gör det ofta svårt att möblera om då märken visar vad möblerna stod innan och en solblekt soffa vill ingen ha.

– Många bor med fin utsikt men när solen skiner drar man ner persienner och gardiner. Så behöver det inte vara. En Solfilm vänder värmen på utsidan glaset supereffektivt. Inte vill vi dra ner persiennerna när utsikten är underbar bara för att solen skiner, säger han. Markiser fungerar ju men när det blåser och solen skiner så får man ju fälla in, så kostnadsmässigt är ju många gånger en film att föredra. Inga rörliga delar och underhåll.

De finns film för alla behov…..nästan

Bländning och överljus blir ofta ett problem på till exempel ett kontor .

– Vi sätter ofta upp solfilm på olika företagsfönster för att det även minskar blänket på datorskärmen, säger Petrus, men också på kommunala byggnader som skolor, ålderdomshem och butiker. Det skapar en jämnare och behagligare inomhusmiljö för de som bor och arbetar där, säger han. Det kan även vara en arbetsmiljöfråga när man tvingas sitta på ett kontor där solen steker in eller truckförare som blir bländad.

Förutom värmen gör det starka solljuset oss bländade och ljuskänsliga. Men när den väl är här vill vi kunna njuta av den samtidigt som vi ska kunna arbeta och leva i en behaglig miljö och där du som har en härlig utsikt genom fönstret ska kunna njuta även vackra sommardagar.

Text: Sabine von Borgstede

Annons