Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

Naturen välkomnas in i huset från Kontio

Glass House är en högintressant serie, med stora glaspartier, från timmerhusföretaget Kontio. Känslan av att släppa in omgivningen och känna maximal förening mellan inne och ute är hisnande. Några som kan vittna om det är familjen Mossberg.

Maria Mossberg och hennes familj sökte ett naturnära ställe i Värmland. Valet föll på ett timmerhus med bedårande utsikt över skogar och berg mot den norska gränsen.  Landskapet var inget slumpmässigt val, utan Maria har sina rötter i norra Värmland.

-Jag hade länge burit på en dröm om att kunna njuta av ett fritidshus i närheten av hembygden, och i synnerhet dess vackra natur. Något för hela familjen, som skulle vara en kontrasterande motsats till den urbana och stressiga vardagen i Stockholm, förklarar Maria.

Eftersom hennes familjemedlemmar gillar aktiviteter som att åka skidor, gå på hajk och framför allt att vistas mycket i skog och mark så ville de ha naturen nära inpå. De lyckades hitta en idealisk plats i Värmland, som uppfyllde de önskade kriterierna. Men, hur fina omgivningarna än var så kunde de ju inte bo utan hus. Platsen krävde den rätta byggnaden, som kunde interagera med naturen.

Estetiskt och funktionellt

Eftersom trä är ett materialval som både fungerar estetiskt och funktionellt i naturen, så föll blickarna på timmerhustillverkaren Kontio.

-Vi föll pladask för modellen Kontio Glass House 100, med långsidor av fasadglas och timrade kortsidor. Och snart så stod det etthundra kvadratmeter stora huset på vår plats. Balansen mellan det moderna och klassiska känns så rätt och naturligt. Timmer är ju ett traditionellt och hållbart material, samtidigt som arkitekturen känns innovativ och modern. Huset smälter perfekt in i landskapet och med de stora glasväggarna så fick vi med oss naturen ända in i huset. En ljuvlig kombination, berättar Maria.

Behagligt inomhusklimat

På insidan finns bland annat tre rum, en bastu och ett särskilt behagligt inomhusklimat. Hustillverkaren och arkitekten förklarar att timmer, när konstruktionen ritas och uppförs rätt, bidrar till trivsam luft och temperaturbalans. Något som familjen Mossberg instämmer i:

-Vi uppskattar verkligen inomhusluften i vårt timmerhus. Det är påtagligt att huset är byggt av naturmaterial och att timmerstockarna gör att huset andas.

www.kontio.com

Text: Tom Swales

———————

FAKTA OM FAMILJEN MOSSBERG:

Maria 43 år, Joakim 52 år, Elle 12 år och Oliver 15 år

Yrken: Maria jobbar med kommunikation och Joakim arbetar inom medicin.

Intressen: Nya upptäckter och friluftsliv; innefattande allt från berg till skog och hav, jakt, böcker och god mat.

Annons