Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Byggnation 13 jul 2022

När standard inte passar, är specialsnickeri lösningen

Det finns betydligt fler varianter av unika villor, än varianter av dörrar, fönster och skåpstommar i byggbutikerna. Kanske har du ett äldre hus, eller en ny specialritad villa, där standardformat och stilar aldrig passar? Det omöjliga kan alltid specialsnickras, och Villanytt undrar vilka möjligheter som då öppnas? Frågan går till multihantverkaren Glenn Bengtsson, på Bengtssons bygg, snickeri och svets.

Glenn beskriver flera exempel på problem som specialsnickeri löser i unika villor och lokaler:

-Ofta önskar husägare inreda vinden, med rum och innerdörrrar. Men standarddörrar får ju sällan plats under låga och lutande sadeltak. Då kan man specialbygga platsanpassade dörrar och karmar, med snedskurna hörn som passar in mot taklutningen. Bor man i ett gammalt hus så hittar man inte heller fönster med rätt mått, karm, profiler, ram, spröjs och stolpar i byggvaruhusets hyllor. Om man då specialbygger fönstren, så kan man även sätta in isolerglas.

Möjligheterna som öppnas med kreativt snickeri kan omfatta extra funktioner, speciella träslag och friare val av stil.

Stor frihet med platsanpassad trappa

Många villaägare har fått erfara hur svårt det är att beräkna en innertrappas svängradie, vinklar, stegens individuella former, våningshöjd, storleken på bjälklagets öppning och andra faktorer. Att därefter hitta en färdig trappa som passar i mått och stil är oerhört svårt.

-Ja, instämmer Glenn, därför beställer många kunder platsanpassade trappor. Som yrkesman behöver jag bara ett besök för att ta alla måtten. Samtidigt kan jag bedöma bjälklagets förutsättningar för att ändra en befintlig, eller skapa en ny trappöppning, beroende på kundens önskemål. Den som beställer en specialbyggd trappa kan ju samtidigt unna sig att flytta den, eller ändra dess riktning.

Välj rätt förmågor

När man anlitar en snickare för estetiska inredningslösningar så bör man efterfråga särskilda förmågor, utöver de som krävs vid grövre byggnation och konstruktion, som exempelvis tillbyggnad av en husdel.

-Anlita den som har känsla för proportioner och form, för att skissa fram förslag som inte bara fungerar utan också utseendemässigt passar. Då är det säkrare att detaljerna blir rätt, hörnen blir fint gerade, fina virkesbitar blir valda och att glipor är minimala så de inte behövts fyllas med fogmassa.

Ett annat tips är att anlita en hantverkare som behärskar flera värdefulla kompetenser. Exempelvis, att Glenn är finsnickare, byggare och svetsare gör att projekten sällan behöver invänta ytterligare tekniker.

Text: Tom Swales

Annons