Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur | Livsstil 6 okt 2016

När Rickard Olsson blev villanörd

– Jag har blivit en villaman med tiden, kan man säga, men i början var jag ju helt novis. Jag visste inte ens var bajset tog vägen, om jag ska vara ärlig.

– Huset är byggt och ritat från grunden efter våra speciella krav. Vår stolthet är vår sydstatsveranda med en underbar utsikt. När känslan av att ute och inne blir
en helhet tillsammans med stora skjutdörrar i glas, så man kan titta ut, då det blir en tavla som förändras varje dag året runt.

– En villa kändes så självklart och jag kan inte tänka mig ett annat boende idag. Jag kom ihåg när jag gjorde Bingolotto för sisådär 10
år sedan, då långtidshyrde jag en lägenhet några månader i Göteborg. Oj, vad konstigt det kändes. Jag tyckte det var så obehagligt att någon i lägenheten ovanför gick på mitt tak.

Plus och minus

– Det finns två saker jag inte vill vara utan: eld och vatten. Att se
ut över Östersjön är mysigt både sommar och vinter och att ha en stor öppen eldstad som värmer skönt. Närheten till naturen och vattnet är viktigt för oss och vi umgås mer utomhus idag än vi gjorde för 10 år sedan.

Den senaste renoveringen gjordes nu i somras. Vi har invändigt ändrat om i strandstugan och isolerat den, så att man kan vara där även vintern.

Allt verkar trevligt och genomtänkt, vad gick snett?
– Garderober. Vi har inga. Vi har inget förvaringsutrymme. Men så småningom kanske vi kan bygga ut lite. Kommunen ska ansluta oss till kommunalt vatten och avlopp. Jag vill inte börja gräva nu. Men jag är glad att vi satsade på ett stort kök i alla fall. Vi är matintresserade och umgås mycket i köket. Köket, mer än vardagsrummet, har väl blivit husets hjärta. Det är härligt att stå med en öl i handen, laga god mat och umgås med vänner.

För- och nackdelar med allting är det förstås.
– Ibland kan det kännas jobbigt att vara så långt ifrån stan. Jag tänker på trevliga kvartersrestauranger, bio, teater, allt kulturliv. På vintern, i januari, februari, blir jag lite Hemnet-knarkare och börjar titta på nätet efter lägenheter. Sen kommer april och då blir jag glad att jag inte impulsköpt en lägenhet. Då kan man börja dricka kaffe utomhus, det är magiskt. Och man kan inte unna sig att grilla hur som helst på balkongen om man bor i lägenhet och är man grillnörd som jag som grillar både sommar som vinter, det skulle bara inte gå.

Fullt ös i tv

Rickard har mycket omkring sig 
i höst. En hjärtefråga är den stora tv-satsningen Världens Barn i SVT och SR P4, insamlingen som sker i samarbete med Radiohjälpen och 15 välkända humanitära organisationer.

– Insamlingen pågår under en vecka och den 7 oktober kommer jag att vara med och leda galan i SVT. Pengarna går till barn som kanske behöver det mer än någonsin just nu.

Det är ingen hemlighet att när alla andra program tappar tittarsiffror, så är Rickards frågesportprogram som Vem Vet Mest som han lett sedan 2008 och Wild Kids som kommer igen i januari 2017, alltid blivit totala publiksuccéer.

– Det är en härlig trend med frågesporter och kunskap. Jag är en mycket nyfiken natur. Jag blir galen när folk inte läser böcker och gör okunskap till att vara något coolt. Det stör mig. Jag kan bara inte förstå varför man inte skulle vilja lära sig nya saker hela tiden. Vi börjar spela in Vem Vet Mest junior i höst och att jobba med barn är också kul utan att dalta med barnen. Hanterar man barn som medmänniskor och vuxna, så blir man mycket uppskattad.

Med öga för design

Som om han inte har nog att göra på tv så ritar Rickard möbler också och omsätter drömmar till verklighet.

– När jag byggde huset så tänkte jag ganska mycket på hur det skulle se ut utomhus och på verandan. Jag letade efter härliga stora divaner eller fåtöljer med rymd, sköna kuddar att sitta, sova, sola, läsa, fika och leva ute i.

– Jag visste alldeles säkert att jag inte ville ha den gråa trista vanliga plastrottingen utan mer genuina och riktigt sköna loungemöbler i trä. När jag inte kunde hitta något vettigt, så jag specificerade helt enkelt upp hur jag ville ha det
rent praktiskt. Designern Johanns Strand hjälpte mig rita och resultatet blev att Hillerstorp Sweden producerade en serie utemöbler med sköna kuddar som heter Bara Vara och som nu faktiskt ingår i deras sortiment. De har sålt bra både i Skandinavien och Tyskland.

– Jag tycker inredning är kul, så jag funderar på att designa ett funktionellt och snyggt utekök också, så man vet aldrig.

 

Foto: Janne Danielsson

Annons