Inredning | Livsstil 13 sep 2024
Vilka var vikingarna egentligen? Hade de hjälm med horn? Vad är sanning och vad är myt? På The Viking Museum berättas den bild av vikingatiden som enligt de senaste rönen ligger närmast sanningen. En spännande interaktiv utställning som genomgått stora förändringar de senaste åren och fortsätter utvecklas för att alltid kännas aktuell.
De nordbor som levde under vikingatiden lämnade inte många skriftliga källor efter sig förutom runstenar som fortfarande står kvar i landskapet. Men de gav ett stort intryck på de som stötte på dem, till exempel engelsmän och resenärer från arabvärlden, som skrivit ner ögonvittnesskildringar om sina möten. Tillsammans med arkeologiska fynd ger det en bild av denna mytomspunna period.
– På The Viking Museum försöker vi skilja ut fakta från myter. Vi berättar om vikingatidens vardag, resor och världsbild men även vad som har format synen på vikingen i våra dagar, berättar Anne Charlotte Ytter, museichef.
Myter och sanningar
Vikingen beskrivs ofta som en hornprydd slagskämpe. En del som besöker museet tror också att ”vikingarna” var ett folkslag, att alla var krigiska, slogs och åt flugsvamp. Men nej, så var det förstås inte. De flesta var bönder, hantverkare och handelsmän, berättar Anne Charlotte.
– Med benämningen viking syftar man ofta på de krigare från dagens Sverige, Norge och Danmark som tog sig över hav och floder för plundringar men även handel och kolonisation. Viking var något man gjorde, ”man for viking” och handeln var en stor och viktig del av resorna, framför allt var slavhandeln i österled en lönsam sysselsättning, säger Anne Charlotte.
Vikingafärd och nordisk meny
I utställningen får besökaren stå öga mot öga med vikingatidens människor. Inte minst genom rekonstruktionen av en man från Sigtuna, som skapats med hjälp av DNA. Museet är en interaktiv upplevelse där man kan höra korparna kraxa i Yggdrasil, sitta vid elden i långhuset och känna lukten av tjära och torkad fisk. De vikingaklädda guiderna spelar brädspel, iscensätter blot eller kan visa nålbindning för besökarna. Vikingafärden ”Ragnfrids Saga” är en särskild höjdpunkt för många, inte minst för barnen. I stämningsfull miljö får man uppleva en berättelse med plundringar i väst och trälhandel i öst.
– Vi vill att besökarna ska uppleva museet med alla sinnen så nu när vi även har restaurang i egen regi kan vi verkligen skapa en helhetsupplevelse. Här serveras en spännande nordisk meny och för de som vill prova på vikingarnas gudomliga dryck, mjöd, så finns våra populära mjödprovningar.
Så till sist, hur var det egentligen, hade vikingarna hjälm med horn?
– Nej, det är bara en myt som växte fram ur Wagners opera Nibelungens Ring, där de onda fick hjälmar med horn och de goda hade stora fjädrar. Faktum är att man bara har hittat en enda hel hjälm från vikingatiden och den hade varken fjädrar eller horn. Så var det med den saken, skrattar Anne Charlotte Ytter.
Text: Eva Rydinger