Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Motor 15 nov 2021

Mycket att tänka på vid laddboxinstallation

Med den nya tekniken och planen att byta ut hela fordonsparken till eldrivet kommer även alla frågor. Vad ska jag välja? Vad ska jag tänka på? Genom att ha en helhetslösning med laddbox, elektriker och installation får du en kontakt som har koll på läget.  Vi frågade Laddboxkillarna hur de gör.

Det är mycket att tänka på vid en installation av en laddbox. Det viktigaste är att det är säkert, tryggt och smidigt. Många sätter upp laddboxen hemma för att underlätta laddningen och ladda under natten då elen är billigare och för att få en fulladdad bil direkt på morgonen.

– Det är en djungel därute av olika märken, tips och råd, avdrag och ersättningar, säger Alexander Pettersson, en av delägarna i Laddboxkillarna. Vi vill underlätta för våra kunder med att köpa in laddboxen, installera den, ha support och hjälpa dem söka Grön teknik-avdraget. Det blir en kontakt.

Under 2021 har det kommit nya regler från Boverket med krav på laddinfrastruktur för laddning av elfordon. Laddning av elbilar innebär en ökad belastning på din elanläggning. Du måste säkerställa att just din anläggning klarar av förändringen.  Om du behöver högre huvudsäkring måste du kontakta ditt elnätsföretag så att den matande ledningen klarar detta.

– Utmaningen är inte bara en ökad belastning, utan även en ökad belastning över lång tid. En laddbox eller laddstation ska alltid installeras av ett elinstallationsföretag, säger Alexander. Avdraget grön teknik, är på 50 procent för installation och laddboxen, och fixar vi ansökan till Skatteverket.

”Jag kan ju ladda i vägguttaget?”

Ett vägguttag är inte konstruerat för höga effekter under lång tid och att ansluta en laddbar bil kan leda till brand.  ­Elsäkerhetsverket rekommenderar laddning i laddbox och vissa försäkringsbolag kommer att tolka detta som att man ska ladda i en box.

– Vi fixar uppsäkring åt kund och kollar elanläggningen, säger Alexander, och vi sköter hela den biten. Så kunden behöver inte göra något egentligen.

Laddning av elbilar kommer att vara som med mobiltele­foner, finns ett uttag så ­fyller man på. Finns en laddbox så ansluter man och fyller på lite ”bränsle”. Man tror att så mycket som 95 procent av all laddning kommer att ske i hemmet, på arbetsplatsen och i garaget eller på garageplatsen där man bor, resten kommer vara motorvägsladdning.

– Vi värdesätter denna förändring som sker just nu och brinner för det vi gör, säger Alexander. Just detta gör att du som kund kan känna att du är i trygga händer och framförallt att du får en kvalitativ och smidig lösning efter dina önskemål. Helhetslösningen vi erbjuder är vi ensamma om och med det enorma utbudet av olika aktörer på marknaden såg vi möjligheten att kunna underlätta för dig som vill installera en laddlösning. Vår samlade erfarenhet av över tusen installationer av olika laddlösningar har gjort att vi valt med omsorg vad vi vill installera, fortsätter han. Kvalité är vårt ledord och samarbetar därför endast med företag och tillverkare som håller måttet för att du som kund ska få den bästa möjliga laddlösningen.

Annons