Tänk så skönt att enkelt kunna ladda upp din elbil med hjälp av en egen laddbox i garaget eller framför huset. Att du inte behöver använda offentlig laddning eller installera en laddkabel är mycket trevligt, men hur väljer du rätt laddningsbox?
Några termer kan vara bra att känna till innan man börjar jämföra olika laddboxar med varandra. Vilka faktorer spelar som störst roll för dig? För att göra det lättare för dig att veta var du ska börja, så kommer här en lista på olika saker som kan vara bra för dig att tänka på när du ska välja laddbox.
- Typ-1 eller Typ-2 på ladduttaget?
Först och främst är det viktigt att veta om det finns laddningsuttag av typ 1 eller typ 2 på den plats där du vill placera din laddningsbox. Du kan enkelt se vilken typ av uttag du har genom att titta på de tekniska uppgifterna. En nyare modell med EU-standard är mer sannolikt att den kommer med Typ-2 uttag.
- Hur stark effekt kan du nyttja?
Ju mer effekt som kan nyttjas till din elbilsladdare, desto snabbare blir elbilen fulladdad. Kontrollera hur mycket effekt du kan koppla till ditt hus och vilken effekt din elbil har.
- Vill du investera i lastbalansering?
Lastbalansering i din laddningsbox innebär att du kan placera alla dina elektriska apparater på en enda fas och få tillräckligt med ström för att ladda flera bilar samtidigt. Med lastbalansering kan du ställa in en prioritet för vilken bil som laddas först så att din elbil alltid är fulladdad när du vill använda den. Det kan var bara att ha och kan lägga till som ett tillval, som i fallet med laddboxen från Charge amps Halo.
- 1-fas eller 3-fas till din laddningsbox?
Om du vill använda din elbil på vägen är det bra att ha en laddbox som är ansluten till mer än en fas så att du alltid får tillräckligt med ström. Men om allt du behöver är några timmars laddning innan du kör hem igen kan en 1-fasig lösning räcka.
- Har du hört talas om det gröna avdraget?
Till vissa laddboxar är det möjligt att söka om det gröna avdraget, så man kan få 50% avdrag på priset. Däremot kommer avdraget med en del krav. Till exempel så får summan inte överstiga 50.000kr per år och person, du måste ha köpt laddboxen via samma företag som du använder för installationen samt det gäller enbart för privatpersoner som bor i villa, bostadsrätt eller ägarlägenhet.