Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Bilar | Motor 10 apr 2025

Foliering: Så skyddar du bilen från stenskott. Därför ska du skydda bilen med stenskottskydd

Är du trött på att se bilens lack skadas av smuts och stenskott? Villanytt kom i kontakt med Jonas Sjöström på Hexis och fick ta del av vad expertisen menar att den omsorgsfulla bilägaren kan göra för att skydda lacken med hjälp av foliering.

Det är bilens front och motorhuv som är mest utsatta för stenskott. Men lacken kan även skadas av andra saker som solljus, tvättrepor och smuts. För att skydda bilens kaross är därför stenskottsfolie ett utmärkt skydd.

– Lacken på dagens bilar har mycket sämre kvalitet än för bara 15–20 år sedan. Den är tunnare och har mindre kemikalier vilket är bra för miljön men ger en kortare livslängd. För att bevara skicket på bilen kan det därför behövas ett stenskottsskydd. Du skyddar och bevarar värdet på bilen samtidigt som det förenklar underhållet, menar Jonas Sjöström på Hexis.

Skydd som höjer glansen

Jonas berättar vidare att stenskottskyddet appliceras som ett skyddande extralager, ovanpå bilens klarlack. Skyddet är en helt transparent polyuretanfilm som bevarar lacken i dess skick, adderar en smutsavvisande och UV-skyddande yta och höjer glansen på lacken.

– Folien mattar inte lacken. Tvärtom. Dessutom är skyddet självläkande. Små ytliga repor vid till exempel tvätt läker ihop av sig själv när bilen vistas i rumstemperatur.

Se upp för billiga kopior

Det finns en förlegad fördom att stenskottsskyddet kan gulna eller helfoliering kan skada lacken, berättar Jonas. Men detta gäller inte längre, även om det lever kvar som tanke hos vissa bilägare.

– Nej, det är inte sant. Idag med stenskottskyddet Bodyfence finns ingen risk för gulning eller krackelering vilket förekommer hos material från mindre nogräknade tillverkare. Och den som helfolierar med material från seriösa företag riskerar inget på lacken. Däremot ska man se upp för billiga kopior. Våra material utvecklas och produceras i våra fabriker i Frankrike, med råvarumaterial från EU, vilket vi såklart är stolta över. Detta gör att vi kan lämna garantier som våra konkurrenter inte kan.

Det är alltså värt att fråga sin leverantör om vilket märke man sätter på bilen. Och var det kommer ifrån, berättar Jonas.

 På frågan om det finns bilar som stenskottskydd inte passar för, svarar Jonas att man ska vara uppmärksam på om bilen är omlackerad.

– Omlackerade bilars lack inte är av samma kvalitet som originalet. Annars fungerar folien på allt som är värt att skydda som bilar, cyklar, båtar, tåg och flygplan. Det finns oändliga områden för detta.

På plats på eCarexpo-mässan

Jonas och hans kollegor kommer att finnas på eCarexpo-mässan i Stockholm, 4–6 april, och hoppas kunna inspirera bilägare att få upp ögonen för vad folie kan göra för bilen.

– På mässan kommer vi att visa både vanlig helfoliering och stenskottskydd. Det blir olika designers varje dag och du får gärna prata stenskottskydd med oss, avslutar Jonas.

Text: Eva Rydinger

Annons