Är du nyfiken på segling, men tycker det verkar svårt att lära sig? Eller känns steget att skaffa och äga båt och båtplats lite för stort? Ett sätt att inte bara få en smak av livet på sjön utan också verkligen segla din egen båt är minikatamaran – båten du tar med dig i en väska.
För dig som vill ta dig ut på sjön eller havet utan vare sig skepparexamen, traditionell båt eller motorkraft finns flera olika möjligheter. Trendigast de senaste åren har utan tvekan varit SUP eller paddle board. SUP står för Stand Up Paddle och innebär i korthet att du paddlar stående på en bräda som är ganska lik en surfingbräda. Kitesurfing, det vill säga surfing med hjälp av ett draksegel, är inte lika vanligt, medan klassisk vindsurfing är ett alternativ som överlevt flera trender och årtionden.
Båten får plats i bilen
Ett annat sätt att lätt komma ut på vattnet uppfanns för sexton år sedan av den tjeckiske seglingsentusiasten Martin Horak, men har ännu inte fått så stor spridning hos oss i Sverige. Med katamaranbåtar som specialitet fick Martin idén till en båtmodell som skulle vara lättare att transportera och bli tillgänglig för fler. Resultatet: minikatamaranen.
– En minikatamaran är som namnet antyder en liten katamaranbåt, men det som är grejen med den är att den har uppblåsbara pontoner vilket ger en unikt bärbar båt. De minsta modellerna, som är ungefär lika stora som en optimistjolle, transporterar du i en väska, de större i två. Det innebär att du kan ha din båt med dig i bilen eller i husbilen och förvara den var som helst där hemma. Du behöver ingen båtplats, inget släp, ingen vinterförvaring, berättar Jesper Hedenbergh, på MiniCat Sweden, som arbetar för att introducera minikatamaranen i Sverige.
För nybörjare och naturälskare
En minikatamaran är liten och lätt, men till sin funktion en riktig båt med fullvärdiga segelegenskaper. Båten är lätt att hantera med bara ett segel och den ligger nära vattnet, vilket gör den perfekt för nybörjare.
– Många har fått för sig att segling är svårt, men med en minikatamaran lär du dig snabbt i svaga vindar och på lugnt vatten. Sen kan du snart börja ge dig ut längre och i friskare vind, och då kan det gå undan! Du ska däremot aldrig ge dig ut när det blåser mycket om du inte är van.
En annan fördel med minikatamaranen är att den utöver att vara liten och nätt går väldigt grunt. De mindre modellerna har ett djupgående på endast 15 centimeter.
– Rodret går lite djupare, 30 centimeter, men går att fälla upp. Med en minikatamaran kan du komma in på ställen som inte går att nå med traditionella båtar och få väldigt nära naturupplevelser.
Text: Tobias Christoffersson