Elbilens framfart ökar kraftigt. Laddbara fordon har under de senaste tolv månaderna ökat med 82 procent enligt sajten elbilsstatistik.se. Och när fler köper en el- eller elhybridbil så önskar ägarna smidiga laddboxar, i synnerhet för villamiljöer. Varför man bör undvika att ladda bilen i det vanliga eluttaget förklarar Niklas Gran på Laddboxbolaget.
Elbilens fördelar är många och framför allt för vår planet. Målet är att få en fossilfri fordonsflotta. Med elbilen kommer också kravet att få mer kunskap om hur du bäst ska använda bilen och ladda den. Laddningsinfrastrukturen byggs ut överallt i landet, men många vill ladda hemma för att ha en fulladdad och körklar bil på morgonen. Men Niklas avråder från att ladda direkt i eluttaget:
– En laddbox är speciellt anpassad för att ladda elbilar och laddhybrider, och tillåter högre laddeffekt än ett vanligt eluttag. I boxen finns smarta funktioner som optimerar, säkrar och förenklar laddningen. Via en app kan du exempelvis ställa in när bilen ska laddas. Då kan man välja en tidpunkt när elen är som billigast.
Enfas eller trefas?
Som elbilsägare bör man veta att laddning direkt i vägguttaget skapar mycket stor belastning på husets elsystem, och kan medföra brandrisk. Laddboxar ger inte bara säkrare, utan även snabbare laddning vilket i synnerhet gäller laddare som går på trefas.
– Ja. Med enfas laddar man bara ungefär två mil i timmen, medan man med trefas kan ladda upp till elva mil i timmen. Så, även om din bil stödjer enfas så rekommenderar vi att välja en laddbox med trefas. För hushållets nästa bil kommer ganska säkert stödja trefas, eftersom det blir allt vanligare, förklarar Niklas.
Avdrag täcker halva kostnaden
Sedan 1 januari 2021 finns ett grönt avdrag som gäller installationer av solceller, lagring av egenproducerad elenergi samt laddstation till elfordon.
– Avdraget täcker halva kostnaden upp till 50 000 kr för material och installationsarbete. Det gör att många passar på att installera laddbox hemma just nu, när bidraget är generöst. Detta bidrag för laddbox gäller bara för privatpersoner. Bostadsrättsföreningar och företag ansöker i stället om bidrag hos Naturvårdsverket
Han understryker hur viktigt det är att man väljer rätt box, utifrån fastighetens förutsättningar och de laddningsbehov man har:
– Villaägare och organisationer är välkomna att fråga oss om råd, eftersom vi har lång branscherfarenhet.
Text: Sabine von Borgstede / Tom Swales