Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur | Livsstil 7 feb 2023

Motivet finns i betraktarens öga

Utbrändheten fick Anne-lee Andersson att plocka upp penslar och färger. Nu ger hon både människor och tomma väggar glädje, kraft och energi med färgstarka målningar.

Ett sorgearbete kan vara startskottet för en ny riktning i livet. Anne-lee Andersson vet. Efter utbrändhet och att en nära familjemedlems bortgång blev duk, färg och penslar hennes sätt att hitta plats och tid för läkning.

– Målandet för mig är ett sätt att må bra i livet, ungefär som yoga och meditation. Efter pandemin ville jag träffa människor och visa upp mina tavlor. Jag lånade en lokal i centrum och många som kom in var äldre och hade suttit isolerade. De uppskattade att se alla starka färger, de blommade upp!

Ja, Anne-lees målningar tar plats, är stora, färgrika och abstrakta där motivet finns i betraktarens öga. Verken skapar hon intuitivt, hon målar vad som kommer till henne i stunden. Hon testar och experimenterar gärna med penslar, spatlar och svampar för att se vart det tar henne, det blir alltid en spännande resa.

– Jag brinner för starka färger och det abstrakta. Konstverken är oftast stora men det händer också att det blir mindre format. Jag vill nå ut även till de som inte har stora ytor och till de som har mindre pengar, säger Anne-lee.

Inspirationen finns i hela världen

Anne-lee inspireras av sina resor, naturen och människor som hon träffar och följer. Men också olika länders kultur och historia, till exempel Italien. Men också England och dess många övergivna slott.

– Jag påverkas också av omvärlden. Vi lever i en orolig tid och det påverkar mig och sedan mina tavlor. En tavla med namnet Kören har fått ny mening och symbolik. Nu måste vi ta hand om våra systrar och bröder.

Massor av färg för vita väggar

Många som söker sig till Anne-lees konst söker efter en explosion av färg. I många fall har de flyttat eller skiljt sig och vill ha en nystart.

– Det är både män och kvinnor. En äldre dam hade mist sin man, och var nu ensam. Hon såg en tavla och bli hänförd. Det gav henne tröst. Sådant är underbart att höra och är min drivkraft också. Förgylla tillvaron för människor, det är fint!

Konst på beställning

Den som vill se mer av Anne-lees konstnärskap och karaktäristiska stil hittar hennes verk på Instagram under @artbymisslee. Och den som inte hittar något där kan specialbeställa av Anne-lee i ett särskilt format eller färguppsättning.

– Det kan vara en utmaning men jag gör det!

Anne-lee är också representerad på Inzpero.se som säljer posters och prints av hennes originalverk.

-Min dröm är att ta mig ut internationellt och Inzpiro är en bra väg. Men jag tar ett steg i taget, avslutar Anne-lee.

Text: Eva Rydinger

Annons