Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Resmål 25 mar 2024

Möt våren på västkusten

Behöver du komma bort en stund och ladda batterierna? Här är ett tips: unna dig en minisemester i Bohusläns skärgård nu på våren. Havet och naturen är lika vacker som på sommaren, boendena lika mysiga och maten lika god – men nu har du allt nästan för dig själv. Jonas Espefors hos Salt & Sill på Klädesholmen berättar mer.

Off season har en särskild charm. Att besöka ett populärt resmål utanför högsäsongen är speciellt på flera sätt, och det gäller även ett av vårt lands verkliga sommarparadis: västkusten och Bohusläns skärgård.

– På sommaren är här fullt med folk, liv och rörelse, och det är ju härligt förstås! Våren härute däremot är något annat: Lika fint men på ett annat sätt. Det är lugn och frid, en tid för avkoppling och för att hämta ny energi, säger Jonas Espefors, vd för Salt & Sill, hotell och restaurang på Klädesholmen utanför Tjörn.

Upplev skärgården på dagen

Så, för dig som funderar på en minisemester för att ladda batterierna i vår: Det finns flera mysiga ställen med god mat och vackra omgivningar som är öppna redan nu ute i havsbandet längs västkusten. Klädesholmen ligger alldeles utanför Tjörn, med Skärhamn, Marstrand och Åstol inom nära räckhåll.

– Till oss kommer gärna par och stannar en natt eller två, både till helgen och mitt i veckan. Efter frukost tar många av våra gäster en kortare eller längre vandring längs klipporna runt ön och upplever landskapet, ljuset och havsbrisen. Vi har även längre vandrings- och cykelleder inom räckhåll eller varför inte ta båten till någon av grannöarna? Vi skickar gärna med en ryggsäck med lunchpicknick.

Njut av god mat på kvällen

Tillbaka igen efter utflykten är det skönt med ett relaxpass i någon form innan kvällens middag.

– Du kan slå dig ner i värmen med en kopp kaffe framför brasan eller ett glas bubbel i vår lounge med havsutsikt. Mjuka upp kropp och leder med en go stund i badtunnan eller i bastun på vår bastubåt – ta ett snabbt dopp i havet för en extra energikick! säger Jonas.

Havets läckerheter står, naturligt nog, i fokus på restaurangmenyerna ute i skärgården. Just på Klädesholmen har sillen en alldeles speciell plats. Fiskeläget med anor från 1400-talet har idag en framstående och högst skattad tillverkning av salt och inlagd sill av många olika slag.

– Vi har kött på menyn också och självklart fisk och skaldjur av olika slag, gärna från lokala fiskare, men visst är det sill som är vår specialitet. Vår klassiker är sillplankan med sex olika sorters sill med tillbehör. Du kan om du vill också lära dig lägga in sill som proffsen hos oss och skapa din helt egna blandning.

Text: Tobias Christoffersson

Annons