Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Resmål 14 maj 2024

Möt midnattssolen i Abisko i sommar

Vill du möta midnattssolen och uppleva den svenska fjällvärlden i sommar? Då är Abisko vid Torne Träsk i norra Lappland en av de absolut bästa platserna. Klas Ekdahl på Abisko Guesthouse tipsar om vad du kan se och göra och hur du kan bo.

Ord kan inte beskriva hur vackert och storslaget det är. Och hur exotiskt det känns, om du kommer från södra Sverige och inte varit här tidigare. Att stiga av tåget, bilen eller bussen i Abisko är att ställa sig på tröskeln till den svenska fjällvärlden. Du ser Lapportens mjukt majestätiska toppar. Du ser Abisko Nationalpark och den unika fjällnaturen breda ut sig, och vänder du dig om har du Torne Träsk. Allt inom räckhåll för att upptäcka.

Kortare turer eller längre

– Bland det bästa med Abisko på sommaren är att det är väldigt lättillgängligt. Du behöver inte vara en erfaren fjällvandrare för att uppleva landskapet. Gör korta eller längre utflykter som du känner, eller sätt dig vid en sjö och bara njut, grilla lite eller fiska, säger Klas.

Under till exempel en vecka på sommaren med Abisko som utgångspunkt finns det mycket att se och göra.

– För dig som inte kan eller vill vandra så långt är det enkelt att ta linbanan upp på vårt närmsta fjäll som har enastående utsikt. Abisko är en perfekt plats för att prova på att fjällvandra. Vi anordnar guidade turer till bland annat Trollsjön och Silverfallet, två vackra platser i området. Floran här är också fantastisk på sommaren och bara den värd att komma hit för.

Vackra norska kuststaden Narvik, bara en timme bort med bil, är en trevlig dagsutflykt – eller varför inte stanna över natten?

Norrsken i augusti

Abisko eller Abisko östra är ett litet samhälle några kilometer öster om STF:s fjällstation med samma namn. Hit kommer du troligen med bil, tåg eller buss från Kiruna, knappt tio mil söderut. Abisko Guesthouse erbjuder boende på sitt hotell och har även lägenheter i byn för uthyrning till besökande.

– Våra privata lägenheter är fullt utrustade med kök och några har bastu. På hotellet har vi rum i olika storlek och standard och istället för restaurang två stora kök och allrum för självhushållning, det är helt enkelt så de flesta av våra gäster vill ha det, säger Klas.

På vintern är det framför allt norrskenet som lockar turister till Abisko, men Klas Ekdahl avslutar med ett särskilt sensommartips:

– Från ungefär den 25 augusti är nätterna mörka igen. Kommer du hit då kan du uppleva både norrskenet och fjällnaturen när den börjar slå om till sina spektakulära höstfärger.

Text: Tobias Christoffersson

Annons