Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Pool/Spabad 2 okt 2023

Möt hösten i din vedeldade badtunna

Med en egen vedeldad badtunna kan du njuta av varma, sköna bad utomhus året runt tillsammans med familj eller vänner. Allra mysigast är det kanske nu när det börjar bli lite mörkt och kallt? Andreas Hahne på Vildmarkstunnan berättar mer om vad som finns att välja på.

Luften är kall och krispig och det ångar om din andedräkt. Kanske är det mörkt och stjärnorna lyser över dig. Du är utomhus men har det ändå varmt och skönt, där du sitter nedsjunken i 38 till 40 grader varmt vatten. Själv i lugn och frid? Mys tillsammans med familjen? Glatt i några goda vänners lag? Känslan av att bada utomhus i en egen vedeldad badtunna är alltid mycket speciell. För dig som är intresserad av att uppleva den kommer här en snabb guide från Andreas Hahne på Vildmarkstunnan, som säljer färdiga och skräddarsydda badtunnor i olika storlekar och modeller.

Inbyggd kamin eller extern?

– De flesta badtunnemodeller på marknaden idag består av en insats i glasfiber eller akryl klädd med paneler av trä, oftast gran eller furu. Akryl är tåligare och lite lyxigare – och därmed även dyrare. Om du bestämt dig för en vedeldad badtunna så är det första och kanske även största valet du ska göra det mellan inbyggd och extern kamin, berättar Andreas.

Med inbyggd kamin menas att vedkaminen som du eldar i för att värma upp ditt badvatten finns inuti badtunnan, med extern att den sitter på utsidan.

– Fördelen med inbyggd kamin är att vattnet går lite snabbare att värma upp. Nackdelen är att kaminen tar utrymme i själva tunnan, med 1-2 platser där du bara har vatten upp till höften. Nackdelen kan dock bli en fördel för familjen, då den ytan är bra för barn att sitta på. Fördelen med extern kamin är då att fler får plats i tunnan, medan den tar lite längre tid att värma upp.

Smart välja till isolering

De flesta badtunnor fyller du enklast med trädgårdsslangen. Utan rening behöver vattnet bytas regelbundet för att motverka bakteriebildning, med ett filtersystem tillagt kan vattnet stå ett par månader.

Ett smart tillval som Andreas Hahne rekommenderar är att låta isolera din badtunna.

– En isolerad badtunna kostar cirka 1 500 kronor extra, men de pengarna tjänar du snabbt in på minskad eldning. En isolerad badtunna med termolock tappar i nollgradig temperatur bara fem sex grader över en natt, i tio minus kanske åtta nio.

Andreas sista tips:

– Välj en badtunna där allt ingår! Våra badtunnor kommer alltid med trappa, lasyr, glasfiberlock, regnhatt, kaminrör och kaminrörsskydd och är klara att användas direkt.

Text: Tobias Christoffersson

Annons