Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Resmål 24 jun 2021

Möt fjällvärlden och samekulturen – Ájtte i Jokkmokk är ett samiskt centrum

Strax norr om Polcirkeln ligger Jokkmokk, en självklar samlingsplats för marknad, möten och fest för vänner i när och fjärran. Här finns Ájtte -ett svenskt fjäll – och samemuseum med butik, restaurang, vandringar i fjällen, fjällträdgård och utställningar. Ett besök här blir ett minne för livet, menar Åsa Sundqvist på publika avdelningen.

Jokkmokk är inkörsporten till den lappländska fjällvärlden och här ligger skogslandet, där samerna levt sedan länge. Här finns också Laponia, Lapplands världsarv, Europas största sammanhängande natur- och kulturlandskap.

Ájtte är huvudmuseum för den samiska kulturen, ett specialmuseum för fjällkedjans natur och kultur och ett informationscentrum för fjällturisten.

  • Museet är uppbyggt som en renhage, säger Åsa, via en lång gång kommer du in till runda rummet som är utställningens mitt. Därifrån leder öppningar in till olika utställningar.

Sápmi – om landet och folket

Ájttes utställningar är en berättelse om att leva och överleva i ett krävande landskap. Här möter du Sápmi, sameland och dess folk i en berättelse som utspelar sig på myren, i skogen och på fjället. Deras basutställningar kan du följa med i Tidens gång, Nybyggarliv, Dräkt & Silver, Att reda sig, Trumtid, På väg, Laponia och Isande vandring.

I anslutning till museet ligger restaurangen som drivs i egen regi. På menyn finns alltid röding från klara fjällsjöar eller renkött. Restaurang Ájtte är en av få samiska restauranger på Nordkalotten och här serveras traditionell svensk husmanskost till lunch. Vill du äta samiskt kan du välja suovas eller någon annan samisk rätt från à la cartemenyn.

Ája- en källa till kunskap

I det vackra rummet samsas tre verksamheter: Ájttes bibliotek, Ájttes arkiv och Samernas bibliotek. Här finns material om samer och om fjällregionen. Du kan läsa och låna böcker och tidskrifter, titta på fotografier, lyssna på inspelat ljud, släktforska och söka i arkivsamlingarna.

  • Ája har WiFi för att underlätta för besökarna, säger Åsa.

Ta god tid på dig när du besöker museet för här finns mycket bevarat och mycket kunskap.

Bara några hundra meter från museet, längs den brusande kvarnbäcken ligger Jokkmokks Fjällträdgård, en attraktion för alla blomstervänner. Här kan den vetgirige lära sig mycket om fjällnaturen och dess flora.

  • I Fjällträdgården visar vi bland annat ett urval av de växter som Linné uppmärksammade, säger Åsa.

Fjällträdgården är en riktig oas i Jokkmokk och i stora delar av området fanns spännande natur redan innan trädgården anlade.

  • Dessa partier har vi varit måna om att bevara, säger Åsa. Till sommaren 2021 har vi en utställning av Marie Riskilä med utställningen Skogsblänk – svampar och lavar i Jokkmokk och Gällivare kommun.

Text: Sabine von Borgstede

Annons