Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Byggnation | Kök 14 jan 2023

Monteringen lika avgörande som valet av köksdelarna

VILLANYTT: Har man satsat stora pengar på helt nya kökskomponenter, så bör även monteringen utföras med samma omsorg. Överskåp måste hålla för stora tyngder och skruvar ska monteras dolt för att inte sänka den önskade looken. Perfekta skarvar, lodräta lutningar, osynliga kabel- och rördragningar är avgörande för att det nya köket ska kännas rätt och få det framtida värde som det bör ha. Villanytt ber Miro Milicic, på Vara Köksmontering, förklara de kritiska momenten i köks- och badrumsmontering.

 Det finns något bakvänt i att lägga hundratusentals kronor på nya köksdelar och maskiner, men utföra monteringen själv med hobbyverktyg. Eller anlita första bästa snickare, som inte har daglig vana av att just montera nya kök och badrum. Miro några skillnader:

-För att få perfekta passningar och snitt så jobbar vi med precisionsverktyg, som alltid hålls skarpa. Och innan monteringen så bör man kontrollera att väggar, golv och tak är räta, för att inte den nya inredningen ska upplevas som sned och lutande. Den som är ovan tycker nog att ett lutande rum är alldeles för komplicerat att räta upp, och anar inte heller hur mycket det påverkar resultatet.

De flesta amatörer som monterar hemma inser snart att om allt ska göras perfekt, så kommer badrummet eller köket vara en byggplats länge. Då blir slarv, lätt en genväg.

-Ja, men för oss som är specialiserade på det, dagligen utför det, och har gjort över femhundra färdiga kök och badrum, så går det undan. Och det betyder jättemycket för de som lever i bostaden, nämner Miro.

 Misstag och genvägar märks

Många läsare har säkert vänner som stolt har visat upp sina nya kök och badrum, som de själva monterat. De nya luckorna, armaturerna och bänkytorna glänser, men vid en närmare titt så framstår annat:

-Det finns naturligtvis duktiga hobbysnickare, säger Miro. Men det är verkligen sorgligt när ett nytt kök har snedhängda luckor och glipande skarvar som dolts med tjock fogmassa. Har man inte varit noggrann redan när stommarna byggs upp, så finns det en gräns för hur mycket som kan efterjusteras. Och har man inte vanan av att hantera och bearbeta delar med ytor av hög finish, så orsakar man lätt repor och märken. Ett klassiskt misstag är när någon borrar stora hål och drar avloppsrör innanför stommen, men att rören sen hindrar kökslådorna från att skjutas in helt.

 Våga tänk fritt

När man planerar och ritar sitt nya kök själv, så föreslår Miro att man inte bör vara helt låst vid planen. Och de gamla köksdelarnas placering och planlösning behöver inte vara den bästa.

– När vi kommer för att montera komponenterna på önskad plats, så kan vi ibland se andra möjligheter. Jag nämner ödmjukt alternativa lösningar men har självklart full respekt för kundens eget val. Men många uppdrag kommer från köksbutiken där kunden har beställt varorna, och då har de oftast skapat en utmärkt plan för alla delar, avluta Miro på Vara köksmontering.

Text: Tom Swales

Annons