Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Trygga leveranser Trygga leveranser
Bra kundservice Bra kundservice
Kultur | Livsstil 5 mar 2021

Modern tandvård på patientens villkor

Tandvårdens servicetänkande har utvecklats mycket på ett par årtionden. Patienter som länge undvikit att få tänderna undersökta möter idag en helt annan attityd, delaktighet och medkänsla. Primärtandvården i Göteborg är ett exempel på vårdgivare som satsat extra mycket på varje besökares trygghet och patientsäkerhet. Tandläkaren Farshid Amiri berättar om hur deras nytänkande och moderna metoder, tekniker, atmosfär och bokningssystem sätter patienten i fokus.

Oavsett om man besöker mottagningen på Kyrbytorget eller Kaggeledstorget, så möter man en ”ny slags tandläkare”, berättar Farshid:

–Ja, det gäller inte bara våra tandläkare utan all personal. Redan vid tidsbokningen så vill vi att patienten ska uppleva större frihet, genom att exempelvis erbjudas både tidiga morgnar, sena kvällar och dagtid. Ett tandläkarbesök ska ju inte behöva kasta om allt i folks kalender. Man kan dessutom göra själva bokningen när som helst på dygnet, online, eller ringa in bokningen under öppettid. Och vid minsta fråga ska man enkelt kunna hitta information på vår hemsida, eller ringa oss direkt.

Den humanare attityden märks även i interiören som präglas av mer värme och trivsel, än den sterilt kalla sjukhuskänsla som förr utmärkte många behandlings- och väntrum. Allt som vi upplever påverkar oss, så det gäller att signalera trygghet i stället för stress.

–Absolut. Om personalen tydligt visar både kompetens och förståelse, så sänks patientens eventuella oro. Undersökningar, samtal och behandlingar ska alltid få ta den tid som krävs, utan jäkt, understryker Farshid.

Friare val och delaktighet

Farshid intygar att deras moderna servicegrad märks oavsett om man kommer för allmän, estetisk, akut tandvård eller implantat. Vårdtagaren ges stor delaktighet och kontroll:

–Patienter som rekommenderas en åtgärd, får ofta tre förslag att själv ta ställning till, eller helt avböja. Men det är då viktigt att patienten har fått veta vilka risker det innebär. 

Korta köer till Primärtandvårdens kirurgi är ett annat tecken på mer komfort, och ytterligare exempel märks i tandregleringen:

–Ja, vi har ju betydligt diskretare tandskenor än många föreställer sig. Det finns nästan osynliga ställningar för vuxna, säger Farshid.

Han upplyser att varje medborgare kan nyttja sitt årliga tandvårdsbidrag som är 300 kronor för vuxna och 600 kronor för pensionärer. 

–Och de flesta studenter kan få kostnadsfria undersökningar, så idag finns alla möjligheter att få tänderna kollade.

Text: Tom Swales

 

Annons